НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

"Помилка" чи злочин Авакова? Як РНБО прибирало із санкційного списку "злодіїв у законі" 108 осіб, зокрема добровольців

13:13 / 16 жовтня 2021

У рішенні Ради нацбезпеки, що стосувалося санкцій проти кримінальних авторитетів та “злодіїв у законі”, була допущена помилка відносно 108 осіб. Її виправили на засіданні РНБО 15 жовтня. При цьому стало відомо, що при фіналізації списку “злодіїв у законі” його сфальсифікувало керівництво МВС часів Арсена Авакова. Про “виправлення помилки” на брифінгу в п’ятницю заявив секретар РНБО Олексій Данілов, йдеться в матеріалі "Новинарні".

Наступне питання, яке ми розглядали на порядку денному, – питання стосовно інформації про стан виконання протокольного доручення, що стосується застосування санкцій відносно контрабандистів і “ворів у законі”. Почали з питання криміналітету. Була доповідь міністра внутрішніх справ. На превеликий жаль, в рішенні РНБО які готувалися раніше, були свідомі чи несвідомі помилки відносно 108 осіб, які ми вже виправили. Міністр [внутрішніх справ Денис Монастирський] проінформував, що вісім людей, які були причетні до оформлення цих документів, понесли покарання. Частина з них звільнена з лав Міністерства внутрішніх справ, дві людини понижені в ієрархії роботи цього міністерства”, – сказав Данілов.

За його словами, Радбез доручив голові МВС провести додаткову перевірку стосовно дев’яти осіб зі згаданого списку санкцій.

Було прохання людей, які переймаються питанням волонтерів, наших батальйонів, стосовно дев’яти осіб, які були внесені в цей список. Їхнє бачення – що треба провести додаткову перевірку цих осіб. Є протокольне доручення міністру зробити таку перевірку і, в разі необхідності, внести на найближче засідання РНБО відповідні пропозиції стосовно цих осіб, які мають пройти додаткову перевірку ще й Міністерства внутрішніх справ”, – сказав Данілов.

Він зазначив, що стосовно кримінальних авторитетів і “ворів у законі” “продовжується робота”.

Ми отримали звіт, де вони зараз знаходяться. З усіх 17 злодіїв у законі, які були під санкціями, на сьогоднішній день жоден не є на волі. Частина з них покинула територію нашої країни, інша знаходиться в СІЗО”, – заявив Данілов.

У свою чергу народна депутатка Олександра Устінова (“Голос”, об’єднання “Справедливість”) після засідання РНБО наголосила на тому, що 108 людей “орли Авакова” внесли у санкційний список “незаконно з різних причин”.

Деяких – бо добровольці, і спрацювали російські спецслужби, й дуже вже треба було добитися їхньої екстрадиції з України в лапи ФСБ. Деяких – внесли за “бабло” конкуренти по бізнесу, та ще багато цікавих моментів”, – написала депутатка в Фейсбуці.

Ще чотири з половиною місяці тому я почала писати і порушувати цю тему в ЗМІ, а пізніше з’ясувала, що списків було два: один – який проголосувала РНБО, і другий – який підписав президент”, – наголосила Устінова.

Фальсифікація документів відбулася на найвищому державному рівні, коли Аваков і Ко прибирали зі списків реальних “ворів” за гроші, а натомість вносили тих, кого там хотіли бачити. Саме так з переліку пропали реальні кримінальні авторитети, а з’явилися добровольці”, – зазначила вона.

Читайте також: Нові санкції, стратегії та план оборони. Що було на засіданні РНБО?

Устінова заявила, що тривалий час ходила “по всіх кабінетах цієї країни”, подавала сотні запитів, писала в ЗМІ, поки справедливість перемогла.

Ті, хто були внесені туди незаконно, зможуть спокійно жити зі своїми сім’ями в Україні. А ті, хто це робили (фальсифікували списки, ред.) мають бути не просто звільнені, а сісти! Бажано на ті зони, де їх зустрінуть авторитети та подякують сповна”, – наголосила депутатка.

Сьогодні я видихнула, і мені так хотілося подзвонити тим, кому я дзвонила й обіцяла за них боротися, і сказати, що ми і правда перемогли. Я майже плакала, знаючи, як деяких уже намагалися депортувати з України, витягаючи з квартир, де чекали сім’ї, діти, дружини”, – додала Устінова.

4 червня 2020 року Верховна Рада ухвалила закон про відповідальність за злочини, вчинені злочинною спільнотою, який вводить в поле карної діяльності поняття “злодій у законі”. Це було повторне друге читання. 

4 лютого 2021 року вперше “злодію в законі” повідомили про підозру за цим законом – підозру отримали “Гіга Озургетський” та двоє “смотрящих” . 

14 травня 2021 року Рада національної безпеки та оборони запровадила персональні спеціальні санкції до осіб, які мають статус “злодій в законі”.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що санкції вводять проти 557 “ворів у законі”, більшість із яких не в Україні; також пакет санкцій застосували до 111 іноземців – кримінальних авторитетів. 

21 травня Зеленський підписав указ про введення в дію рішення РНБО від 14 травня щодо застосування персональних санкцій проти 674 людей та 138 компаній.

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua