НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

"Вагнергейт": слідча комісія Ради звітувала про "спеціальний захід" (оновлено)

18:25 / 10 вересня 2021

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади та інших осіб проти суверенітету України 10 вересня оприлюднила результати розслідування у справі "вагнерівців". Про це розповідала голова ТСК, народна депутатка "Слуги народу" Мар'яна Безугла, передає "Суспільне". Ось що вона сказала:  

ПВК "Вагнер" повністю координується владою рф, навіть під час приватних замовлень. "Ще на етапі збору інформації щодо цих осіб, деталі стали відомі росії". 33 учасника ПВК брали участь у війні в Сирії, понад 20 з них брали участь у війні на Донбасі. 

У 2018 році українська розвідка почала активно збирати інформацію про учасників "Вагнера". На фейковому сайті Головне управління розвідки Міністерства оборони вели співбесіди для того, "щоб отримати інформацію про те, як діють ПВК і хто бере в них участь". Цей спеціальний захід був завершений 6 липня 2020 року. 

У липні до ГУР МОУ звернулася СБУ і виникла ідея щодо того, щоб спробувати витягти частину осіб. Відповідно до ініціативи СБУ, у липні був відкритий "спеціальний захід". 

Ніхто із західних країн не брав участь у "спецзаході". "Це був суто український спеціальний захід", – заявила народна депутатка.

За задумом ГУР та СБУ, по прибуттю в Стамбул "вагнерівці", які летіли з Москви, мали бути затримані, "враховуючи їхню участь в сирійській операції". Кооперації з Туреччиною також не було. Але оскільки були коронавірусні обмеження, цей сценарій змінився на літак з Мінська в Стамбул. 

"Вагнерівців" нібито могли використати для дестабілізації Білорусі. Спецслужби Білорусі та рф не перебували у співпраці. 

Через політичну ситуацію в Білорусі (протести після виборів президента, – ред.) відбулась "контрвзаємодія спецслужб України, Білорусі та росії". Безпосередньої кооперації спецслужб Білорусі та росії не передбачалося, тому вийшов такий трикутник.

Для рф це (повернення "вагнерівців з Мінська в рф") було провокування України, щоб "дискредитувати наші спецслужби. Частково у них це вийшло". 

Українські спецслужби мали бути готові до такого сценарію. "Щодо того, хто злив – це питання має кілька відповідей. Інформація ФСБ було передбачено на етапі документування у 2018-2019 роках. Спецслужби України мали це передбачити. Тому у нас питання, чому було прийняте таке рішення для проведення", – наголосила Безугла. 

Зеленський говорив із Лукашенком після затримання "вагнерівців" і просив про екстрадицію. 

Люди, які перебували на той час в СБУ та ГУР – більше не на посадах. 

Складу злочину щодо зриву, скасування заходу не бачимо. Щодо того, що це (план про затримання та екстрадицію "вагнерівців") стало відомо як Білорусі так і росії – ТСК звернеться до правоохоронців щодо розслідування. "Зрозуміло, що були авантюрні рішення, що призвели до такої ситуації. Добре, що не призвело до катастрофи і міжнародної ізоляції", – додала голова ТСК.

"Я б не назвала це провалом, це був не успіх". 

Зазначимо, що засідання було закритим, частину депутатів не пустили. На засіданні заслухали керівника Головного управління розвідки.

Читайте також: "Вагнергейт": CNN розповів про роль США в операції із захоплення московитських бойовиків

Варто нагадати, що президент Зеленський говорив саме про операцію, а не "спецзахід". Він тоді зазначив, що це не була ідея України.

19 травняя цього року Верховна Рада у середу ухвалила постанову про утворення Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади та інших осіб, що могли сприяти порушенню державного суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України та загрожувати національній безпеці України

Згідно з постановою, зая яку проголосували 252 із 348 народних депутатів, зареєстрованих у залі, головою ТСК обрано Мар’яну Безуглу з фракції «Слуга народу». До складу ТСК загалом увійшли 11 депутатів:

заступник голови Тимчасової слідчої комісії - народного депутата ОПЗЖ Ренат Кузьмін

Члени ТСК:

Віталій Безгін, фракція "Слугу народу" 

Ігор Гузь, група "Партія "За майбутнє";

Олексій Жмеренецький, фракція "Слугу народу"

Олександр Завітневич, фракція "Слугу народу" 

Микола Люшняк, група "ДОВІРА".

Олександр Мережко, фракція "Слугу народу"  

Юрій Мисягін, фракція "Слугу народу"

Олена Хоменко, фракція "Слугу народу"

Святослав Юраш, фракція "Слугу народу"

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua