НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

"Вагнергейт": CNN розповів про роль США в операції із захоплення московитських бойовиків

10:27 / 8 вересня 2021

США допомагали Україні при проведенні операції із затримання у Білорусі 33 бойовиків приватної військової компанії Вагнера у липні 2020 року. Про це повідомляє CNN, який з посиланням на колишніх високопоставлених чиновників української військової розвідки.

За даними телеканалу, Київ отримав від Вашингтона фінансування і технічну допомогу. Крім того, українську сторону з приводу організації операції консультувало ЦРУ.

Водночас неназваний високопоставлений чиновник США заявив, що ці твердження є хибними.

За його словами, розвідка США знала про операцію, але не була до неї причетна.

Співрозмовник телеканалу припустив, що заяви колишніх працівників української розвідки можуть бути спробою зняти провину з Києва за провал операції.

Колишні співробітники української розвідки розповіли телеканалу, що українські агенти видавали себе за працівників приватної військової компанії.

Вони вербували росіян нібито для захисту нафтових об'єктів у Венесуелі, пропонуючи вигідні контракти на п’ять тисяч доларів на місяць, насправді маючи намір передати їх Києву. 

Джерело CNN повідомило, що «на цю приманку попалися сотні потенційних претендентів».

За словами офіцерів розвідки, цілі самі почали надсилати докази свого військового досвіду і навіть конкретні бої та інциденти, в яких вони брали участь, включаючи посвідчення особи і потенційно компрометуючі фотографії і відео, в тому числі на сході України.

У підсумку співробітники української розвідки обрали 28 росіян, пов’язаних з незаконними операціями в Україні, і ще п’ятьох без будь-яких зв’язків.

Росіянам сказали, що вони будуть відправлені до Туреччини для транзитного рейсу в Каракас. Джерела повідомили CNN, що реальний план полягав у тому, щоб доставити їх в Україну, де вони можуть бути заарештовані.

Пандемія коронавірусу несподівано змінила план, коли росія закрила свої кордони. Однак москва дозволяла поїздки у Білорусь. Згідно з українськими джерелами, новобранців на автобусі доставили сушею до Мінська, звідки, як вони думали, скоро вирушать до Венесуели.

Співрозмовники телеканалу відзначили, що невдача з операцією стала серйозним ударом для української розвідки, яка, за їхніми словами, працювала над тим, щоб зловити російських підозрюваних протягом майже 18 місяців.

Українські офіційні особи не відповіли на запит CNN про коментарі.

29 липня 2020 року білоруські силовики заявили про затримання 33 бойовиків підконтрольної кремлю неофіційної приватної військової компанії Вагнера. Через кілька днів, 2 серпня, прокуратура Білорусі обрала їм запобіжний захід у вигляді арешту.

У Мінську заявили, що метою бійців ПВК була дестабілізація ситуації в країні перед президентськими виборами. Частина затриманих воювала на Донбасі на стороні «ДНР» і «ЛНР». Всупереч клопотанням України про їхню екстрадицію, Білорусь віддала найманців рф.

Президент України Володимир Зеленський назвав таке рішення несправедливим і таким, що не відповідає дружнім міждержавним відносинам.

При цьому, за даними журналіста Юрія Бутусова, насправді прибуття вагнерівців у Білорусь було частиною операції українських спецслужб, які намагалися виманити їх з рф.

Раніше ці бойовики брали участь в бойових діях на Донбасі й причетні, зокрема, до знищення літака Іл-76 в червні 2014 року, внаслідок чого загинули 49 українських військовослужбовців.

Крім того, журналістка Яніна Соколова оприлюднила аудіозапис, на якій імовірно зафіксовані переговори найманців з оперативником СБУ під прикриттям, який їх вербував.

Зрештою Бутусова і Соколову викликали на допит до ДБР у справі про розголошення секретних відомостей".

Українська влада заперечує існування спецоперації проти «вагнерівців».

Але у червні в інтерв'ю на телеканалі 1+1 Зеленський заявив, що історія із затриманням «вагнерівців» в Мінську влітку 2020 року не була операцією України, а ідея походила від інших країн. Президент також сказав, що просив білоруського диктатора Лукашенку видати затриманих «вагнерівців». Тоді в Офісі президента заявили, що слова Зеленського про спецоперацію перебрехали.

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua