НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

Блог Олександра Лємєнова. Немілостівий конфлікт інтересів

12:27 / 4 грудня 2020

Я вже декілька разів звертав увагу на важливу тему – спроможність підняти обороноздатність країни через реформування державного концерну «Укроборонпром». І в цьому контексті згадував про новостворене Міністерство стратегічних галузей промисловості, штучно створеного центрального органу виконавчої влади, що наразі фактично є «міністерством на папері», пише головний експерт неурядової організації StateWatch Олександр Лємєнов. 

Мінстратегпром створили, щоб взяти під контроль прибуткові напрямки економіки й відірвати з концерну «Укроборонпром» дійсно «живі» компанії, які генерують прибуток. Бо в руках недобросовісних чиновників прибуток може легко конвертуватись у корупційний дохід.

І ми в StateWatch не підтримували ідею запхати компанії з «Укроборонпрому» в Мінстратегпром. Звісно, повз стратегічні цілі та завдання, існують і більш приземлені. Про одну з них мені розповів мій давній колега Гліб Канєвський (голова StateWatch). Тепер уважно читайте історію!

Один із заступників «стратегічного» міністра Олега Уруського Віталій Немілостівий має сімейний бізнес. І, як це не дивно, ряд фірм родини Немілостівого є контрагентами компаній «Укроборонпрому».

Віталій Немілостівий, заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості України

За нашою інформацією, два акціонерних товариства чиновника – “Харківхолодмаш” та “Харківський завод транспортного устаткування" з 2014 року підписали контрактів на суму більше 100 млн гривень з різними підприємствами концерну на постачання запчастин до військової техніки.

Наведу приклад. На початку цього року столичний господарський суд уклав мирову угоду між “Харківхолодмашом” та Київським бронетанковим заводом, відповідно до якої держпідприємство має сплатити за контрактом від 2018 року більше 12 мільйонів гривень боргу.

Харківський завод “ФЕД”, який готуються передати згаданому міністерству, щороку платить кошти “Харківському заводу транспортного устаткування” Немілостівого за різні виробничі послуги. 2020 рік – не виключення.

При цьому в Мінстратегпромі запевняють, що Немілостівий передав свої корпоративні права в «Харківському заводі транспортного устаткування» згідно чинного антикорупційного законодавства.

Проте дурних немає, НАЗК у відповідь на наш запит зазначило, що Немілостівий при вступі на посаду весь свій бізнес передав в управління ТОВ «Техніка-Логос». А бенефіціар цієї контори – його син Євген Немілостівий.

Просто нагадаємо, що забороняється передавати в управління підприємства та корпоративні права на користь членів своєї сім’ї, а також укладати відповідні договори із суб’єктами підприємницької діяльності, торговцями цінними паперами та компаніями з управління активами, в яких працюють члени сім’ї. Саме про це сказано в методичних рекомендаціях НАЗК на вебсайті Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку. 

Більше того, в антикорупційному законодавстві є поняття реальний і потенційний конфлікт інтересів. Я схиляюсь до того, що це потенційний конфлікт інтересів, коли син контролює корпоративні права батька по компаніям, які мають контракти з державними структурами, які контролюватимуться вже батьком. Складно? Так. Але це реалії буття.

Сам Віталій Немілостівий не бачить у цьому жодного конфлікту інтересів. До слова, у відповіді на запит "Української правди" він зазначив, що Мінстратегпром має забезпечити максимальну ефективність роботи промислових підприємств без втручання у їхню господарську діяльність. І додав, що вся взаємодія між ними відбуватиметься відповідно до вимог чинного законодавства. Геніальна спроба пробігтись поміж крапельками.

Тепер ще одна ілюстративна історія про Віталія Немілостівого. У структурі «Укроборонпрому» існує підприємство з такою ж назвою як його приватне підприємство «Харківський завод транспортного устаткування». Уточнюю, два заводи з однаковою назвою – державний та приватний. І приватний належить Немілостівому.

Стосовно цього навіть були скандали. Наприклад, три роки тому служба безпеки “Укроборонпрому” зверталася до органів правопорядку. Адже приватна компанія Немілостівого “Харківський завод транспортного устаткування” завдала збитків однойменному державному підприємству. За даними концерну, у 2004 році частина основних засобів державної компанії в період санації підприємства була передана на відповідальне зберігання до однойменної приватної фірми. У 2018 році була призначена інвентаризація державного підприємства, однак охорона приватної фірми не пустила інвентаризаційну комісію на територію держзаводу.

Звісно, прокуратура не побачила злочину у невигідній співпраці державного заводу і приватної фірми. Тому цього року кримінальне провадження було закрито. Деталей, на жаль, ми найближчим часом не дізнаємось.

Окрім цього, нам стало відомо, що родина Немілостівого обзавелася в Харкові приміщеннями заводу імені Малишева, який очолював сам Немілостівий. Щоправда, як зазначив Гліб Канєвський, щось не видно кримінальних проваджень із цього приводу. А тому все відбулося в рамках закону, бо презумпція невинуватості. Я не буду дискутувати.

Розповідати про те, що він був першим замом в міністра промислової політики за правління Тимошенко та Азарова, що керував оборонними заводами в Харкові, що обирався нардепом від «Батьківщини», потім став «тушкою» і т.д. – не бачу сенсу. Політика, бізнес і державні підприємства вже настільки зав’язані в клубок, що кінця-краю не видно.

Він може бути суперовим управлінцем, але чомусь всі його бізнес-успіхи підв’язані на колишні держпідприємства або на компанії-клони. Постійно фігурує в політичному житті. Так хто ж він, Віталій Немілостівий – бізнесмен, управлінець, політик? Питання залишається відкритим, особливо якщо вони вже який місяць не можуть елементарно запустити роботу міністерства, а вже оголосили про свої грандіозні апетити стосовно держпідприємств.

Більше того, навіщо створювати нове міністерство і набирати туди керівництво з сумнівною репутацією? Щоб через декілька років розпочати реформування цього міністерства?

І наостанок, Зеленський нарешті визначився як вийти з кризи, коли існує конфронтація між «Укроборонпромом» та новоствореним міністерством. На посаду керівника держконцерну призначено близького до президента України екскерівника Херсонщини Юрія Гусєва. Наперед не будемо стверджувати, як це позначиться на ефективності реформи «Укроборонпрому». Але призначення третього гендиректора концерну за рік точно не можна назвати послідовною політикою верховного головнокомандувача держави.

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua