НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

UMN 18:00 Вбивство у Дніпрі: усі деталі | Захід продовжує домовлятися з кремлем

17:49 / 27 січня 2022

Стрілянина на заводі "Південмаш" у Дніпрі сталася 27 січня близько 4 ранку. 21-річний військовослужбовець Нацгвардії Артем Рябчук відкрив вогонь із автоматичної зброї. Його затримали близько 9:30 ранку біля міста Дніпра.

Внаслідок стрілянини п'ятеро чоловік загинули, ще п'ятьох доправили до лікарні. Серед загиблих є жінка, співробітниця заводу.

У пресслужбі Національної гвардії України повідомили імена загиблих.

Старший лейтенант Буганов Олександр Олександрович (НГУ);

Молодший сержант Драган Олександр Олександрович (НГУ);

Старший солдат Левківський Артем Володимирович (НГУ);

Солдат Чернік Леонід Леонідович (НГУ);

Лебединець Віра Сергіївна (контролер КПП, відомча воєнізована охорона);

Нині зареєстровано два кримінальних провадження – умисне вбивство та службове недбальство.

ДБР проводить весь комплекс заходів щодо встановлення не лише обставин злочину, а й проведе ретельне розслідування умов через які він став можливим. Потрібно виявити всі деталі, які могли призвести до трагедії, щоб унеможливити її повторення у майбутньому", - заявив директор Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов.

Президент Зеленський закликав негайно розслідувати інцидент.

Очікую від правоохоронців повного інформування суспільства про всі обставини злочину. Мотиви вбивці, те, як таке стало можливим, – усе має бути проаналізоване максимально детально. Обов’язкові кадрові висновки повинні бути зроблені в найближчий час, – йдеться у повідомлені з Телеграм каналу президента.

Є й попередні причини цієї трагедії.

Попередня інформація по нацгвардійцю. Два місяці тому він попередив бійку між солдатами. Повідомив керівництву. Останні не вжили жодних заходів, визнали його "стукачем" та почали з нього знущатися. Він спеціально чекав 2 місяці, щоб отримати автомат та помститись. Про вчинене не шкодує. Звичайно, це не виправдовує поведінку нацгвардійця. Однак, невжиття керівництвом жодних заходів реагування на цю подію може бути підставою для притягнення до відповідальності й інших службових осіб”, – написала у Facebook народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Юлія Яцик.

На брифінгу речниця ДБР сказала, що версія неуставних відносини перевіряється. Артему Рябчуку вже повідомлено про підозру, додала речниця.

Крім того, досліджуватиметься, як у мережу потрапило відео, де правоохоронці розпитують у підозобваного, як все сталося та кадри з розстрілом у самому заводі.

Командувач Нацгвардії генерал-полковник Микола Балан подав у відставку після стрілянини у Дніпрі за участі нацгвардійця.

Захід продовжує умиротворювати московію

Держсекретар США Ентоні Блінкен на брифінгу розкрив деталі письмової відповіді Вашингтона на безпекові вимоги кремля. Хоча сам зміст Вашингтон публікувати не буде й сподівається, що на росії теж на це не підуть.

За його словами, у відповіді США дали чітко зрозуміти, що вони захищатимуть свої ключові принципи.

Вони включають суверенітет України та її територіальну цілісність і право держав обирати їхні власні безпекові домовленості та союзи. Ми розглянули можливість взаємних заходів прозорості щодо розміщення позицій в Україні, а також заходи для збільшення довіри щодо військових навчань та маневрів у Європі", - заявив він.

Блінкен наголосив, що США готові продовжувати діалог з рф щодо тих областей, у яких, як і раніше, можлива співпраця. Він розраховує поговорити з міністром закордонних справ лавровим найближчими днями після того, як москва ознайомиться з відповіддю США.

Потім була термінова пресконференція генсека НАТО, який теж говорив про відповідь щодо "безпекових гарантій" московії.

Ми вирішили відповісти письмово, тому що сприйняли це (вимоги рф — ред.) дуже серйозно. Ми хотіли прогресу в діалозі з росією. Ми уважно вислухали пропозиції росії, і надали пункти, у яких ми можемо погодитися. І тому це саме письмовий документ", — пояснив Єнс Столтенберг.

Також він закликав москву вивести війська з України, Грузії та Модови й заявив, що в Альянсі "готуються до найгіршого. Ми готові до ситуації, в якій росія знову вдасться до сили. Ми підготували санкції", — заявив генералний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

На росії відповіли так:У документі є реакція, яка дозволяє розраховувати на початок серйозної розмови, але з другорядних питань. З головного питання у цьому документі реакції позитивної немає", – сказав очільник МЗС рф сєргєй лавров.

Перемовини "нормадської четвірки"

На зустрічі радників лідерів країн “нормандського формату” в Парижі заявили про “реанімацію” “Н4” та домовилися зустрітися за два тижні в Берліні. Про це ввечері в середу, 26 січня, заявив на брифінгу керівник офісу президента України Андрій Єрмак, який очолював у Парижі українську делегацію.

Головним питанням у дискусіях було дотримання режиму припинення вогню на Донбасі, ухваленого в липні 2020 року. Сторони домовились, що потрібно стежити за дотриманням “режиму тиші”, зокрема через механізм ОБСЄ.

Відбулася непроста змістовна зустріч, такий аудит виконання мінських угод та домовленостей лідерів нормандського формату від 2019 року… Я вважаю, що головною є підтримка всіх учасників нормандського формату стійкого режиму припинення вогню без будь-яких умов”, – сказав Єрмак.

За його словами, сторони відкрито задекларували, що існує багато розбіжностей щодо трактування мінських угод, але є бажання працювати над цими розбіжностями.

Що було на перемовинах ТКГ?

Як написав представник України в ТКГ Сергій Гармаш у Facebook, сьогоднішнє засідання ТКГ було одним із найспокійніших на його пам'яті. І, напевно, найкоротшим – лише три години.

Мабуть, бо всі чекають на якісь рішення від "нормандської четвірки", представники якої сьогодні зібралися в Парижі. Але конструктивний тон не означає позитивного результату – ні про що серйозне не домовилися. Питання і полонених і відкриття КПВВ і дотримання режиму "тиші" залишаються підвішеними москвою в невизначеності. Не видно, щоб переговорна стратегія рф чи України змінювалася під впливом зовнішніх чинників. Рф як і раніше - "посередник", а представники росії з ОРДЛО корчать із себе "делегації". Україна, як і раніше, не визнає ОРДЛО стороною конфлікту та суб'єктом переговорів", – написав Гармаш.

Під час перемовин лунала й пропозиція перенести засідання у Стамбул.

Обговорюючи Стамбул як можливу локацію для зустрічей в оф-лайні, "міністр" "ЛНР" Дейнего зажадав від Турецької республіки "офіційних документів з гарантіями безпеки" і, по суті, визнання Туреччиною паспортів "ДНР"-"ЛНР", оскільки не в усіх учасників їхніх "делегацій" є українські чи навіть російські паспорти. Щоправда, у свою чергу, представник росії, не чекаючи турецьких гарантій, заявив, що росіянам "Стамбул логістично не зручний...", їм "переважніше за Мінськ", або навіть "міста рф або України, наприклад, Москва, Донецьк або Луганськ"... загалом, питання з локацією, як і з можливістю зустрічей офлайн залишається відкритим", – повідомив Сергій Грамаш.

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua