НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

Засідання ТКГ та "нормандської четвірки": про що домовились сторони?

22:28 / 26 січня 2022
Фото: УНІАН

Як написав представник України в ТКГ Сергій Гармаш у Facebook, сьогоднішнє засідання ТКГ було одним із найспокійніших на його пам'яті. І, напевно, найкоротшим – лише три години.

Мабуть, бо всі чекають на якісь рішення від "нормандської четвірки", представники якої сьогодні зібралися в Парижі. Але конструктивний тон не означає позитивного результату – ні про що серйозне не домовилися. Питання і полонених і відкриття КПВВ і дотримання режиму "тиші" залишаються підвішеними москвою в невизначеності. Не видно, щоб переговорна стратегія рф чи України змінювалася під впливом зовнішніх чинників. Рф як і раніше - "посередник", а представники росії з ОРДЛО корчать із себе "делегації". Україна, як і раніше, не визнає ОРДЛО стороною конфлікту та суб'єктом переговорів", – написав Гармаш.

Під час перемовин лунала й пропозиція перенести засідання у Стамбул.

Обговорюючи Стамбул як можливу локацію для зустрічей в оф-лайні, "міністр" "ЛНР" Дейнего зажадав від Турецької республіки "офіційних документів з гарантіями безпеки" і, по суті, визнання Туреччиною паспортів "ДНР"-"ЛНР", оскільки не в усіх учасників їхніх "делегацій" є українські чи навіть російські паспорти. Щоправда, у свою чергу, представник росії, не чекаючи турецьких гарантій, заявив, що росіянам "Стамбул логістично не зручний...", їм "переважніше за Мінськ", або навіть "міста рф або України, наприклад, Москва, Донецьк або Луганськ"... загалом, питання з локацією, як і з можливістю зустрічей офлайн залишається відкритим", – повідомив Сергій Грамаш.

На зустрічі радників лідерів країн “нормандського формату” в Парижі заявили про “реанімацію” “Н4” та домовилися зустрітися за два тижні в Берліні.

Про це ввечері в середу, 26 січня, заявив на брифінгу керівник офісу президента України Андрій Єрмак, який очолював у Парижі українську делегацію.

Головним питанням у дискусіях було дотримання режиму припинення вогню на Донбасі, ухваленого в липні 2020 року. Сторони домовились, що потрібно стежити за дотриманням “режиму тиші”, зокрема через механізм ОБСЄ.

Відбулася непроста змістовна зустріч, такий аудит виконання мінських угод та домовленостей лідерів нормандського формату від 2019 року… Я вважаю, що головною є підтримка всіх учасників нормандського формату стійкого режиму припинення вогню без будь-яких умов”, – сказав Єрмак.

За його словами, сторони відкрито задекларували, що існує багато розбіжностей щодо трактування мінських угод, але є бажання працювати над цими розбіжностями.

Також сторони підтримали тезу про те, що робота в підгрупах ТКГ має продовжуватись, і це, за словами Єрмака, дуже важливо.

Своєю чергою учасник зустрічі від росії – радник президента рф дмітрій козак – за підсумками переговорів укотре заявив, що, на думку російської делегації, Україні потрібно вести прямий діалог з представниками російських незаконних формувань на Донбасі. Однак, з його слів, українська сторона відмовилась навіть розглядати це питання.

Сьогодні взагалі не відбувається діалог. На багаторазові пропозиції Донбасу немає ніякої реакції України, ані відповіді “так”, або “ні”. Тому росія попросила взяти паузу до отримання конкретних пропозицій щодо виконання мінських угод. Діалог, який має тривати вже сім років – ми до цього навіть не приступали!” – сказав він.

Читайте також: Термінова заява генсека НАТО: готуємось до найгіршого. Московія має вивести свої війська з України, Грузії та Молдови 

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua