НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

UMN 16:00 Назарбаєв знайшовся // Блінкен їде в Україну // Життя після Арестовича

15:59 / 18 січня 2022

Назарбаєв знайшовся

Попередній президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв вперше зробив публічну заяву з часу протестів й сутичок мітингарів з поліцією та військовими. Каже, що він зараз перебуває у столиці Казахстану й нікуди не їхав.

Нагадаємо, 13 січня голова ОДКБ повідомив, що "миротворча місія" в Казахстані "поетапно завершується". 

Миротворча операція ОДКБ, проведена на території Республіки Казахстан на прохання керівництва країни, поетапно завершується. Створені одностайним рішенням Ради колективної безпеки ОДКБ Колективні миротворчі сили організації з честю виконали поставлені перед ними завдання", – заявив генсек Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) алєксандр зась 13 січня на відповідній церемонії в Алмати", – йшлося в повідомленні.

Російські ЗМІ повідомляють, що за останню добу в Московській та Ульянівській областях приземлилося 40 літаків з Казахстану з російськими «миротворцями» зі складу сил ОДКБ. До цього, 17 січня, в московію повернулося ще 14 літаків.

Влада Казахстану заявляє, що під час масових акцій протесту на початку січня загинули 225 людей. Про це на брифінгу повідомив начальник служби кримінального переслідування генеральної прокуратури РК Сєргєй Шалабаєв. 

Серед загиблих 19 силовиків.  

Потерпілими вважаються 4 578 осіб, з них 4 353 - поранено, серед них 3 393 співробітники силових відомств. Генпрокуратура Казахстану розслідує 546 кримінальних справ, в тому числі 44 – за актами тероризму, 34 – за масовими заворушеннями, 15 вбивств. В ізоляторах тимчасового тримання перебувають 672 підозрюваних, 446 взяті під варту з санкції суду, звільнено близько 100 осіб. У прокуратуру надійшло 32 скарги про неправомірні дії співробітників правоохоронних органів.

У клініках продовжують лікування 265 постраждалих унаслідок подій, 67 із них – в реанімації, повідомила директор департаменту зі зв’язків з громадськістю міністерства охорони здоров’я Асель Артакшинова.

Станом на 12 січня в МВС Казахстану повідомляли про 9,9 тис. затриманих під час протестів.

Блінкен їде в Україну

19 січня Україну відвідає Держсекретар США Ентоні Блінкен. Він планує зустрітися із президентом Володимиром Зеленським та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Крім того, у Держдепі зазначили, що Ентоні Блінкен зустрінеться зі співробітниками посольства США та їхніми родинами, щоб повідомити плани на випадок непередбачених обставин, якщо росія вирішить продовжити ескалацію конфлікту.

Голова МЗС Дмитро Кулеба та Ентоні Блінкен проведуть переговори щодо подальшого втілення комплексного пакета стримування росії, практичної підтримки України з боку США, активних дипломатичних зусиль з врегулювання російсько-українського збройного конфлікту, передає Європейська правда з посиланням на пресслужбу МЗС України.

Глави української та американської дипломатій також обговорять широкий спектр питань стратегічного партнерства України та США в безпековій, торговельній, інвестиційній та інших сферах.

Канада відправила групу спецпризначенців в Україну. 

Йдеться про "невеликий загін" елітних бійців Канадського полку спеціальних операцій (CSOR). Це робиться на фоні зростання напруженості на кордонах з росією, повідомляє Global News.

Підрозділ також має евакуйовувати канадських дипломатів у разі повномасштабного вторгнення московитів.

За словами речниці полку Ембер Біно, ці канадські спецпризначенці працюють в Україні з 2020 року. Підрозділ спеціалізується на тренуванні, а також на перевірці інструкторів та військового керівництва. Водночас, за даними джерел Global News, надісланий у січні контингент не має завдань із тренування.

Минулого тижня уряд Канади закликав своїх громадян уникати поїздок в Україну через нарощування російських військ біля українських кордонів.

Британія переправила протитанкову зброю Україні в обхід Німеччини. 

Британські військово-транспортні літаки Boeing C-17A Globemaster III доставили в Україну протитанкове озброєння у рамках додаткової військової допомоги від Сполученого Королівства.

Про це повідомив журналіст видання UK Defence Journal Джордж Еллісон. Він зауважив, що літаки Королівських ВПС були змушені облетіти повітряний простір Німеччини, яка відмовилася постачати Україні оборонну зброю. Літаки доставили “легке протитанкове озброєння”, яке Сполучене Королівство вирішило передати українській армії у світлі “все більш загрозливої” поведінки московії.

У кремлі прокоментували постачання зброї Україні й заявили, що "це надзвичайно небезпечно".

Ердоган висловився про можливе вторгнення рф в Україну

Як повідомляє турецька газета “Daily Sabah”, на думку президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, Україна не проста країна, Україна – сильна держава. 

Я не вважаю реалістичним сценарій вторгнення росії в Україну. Крім того, щоб росія пішла на цей крок, їй необхідно проаналізувати ситуацію в усьому світі і свою власну ситуацію", - повідомив президент Туреччини.

Він зауважив, що у майбутньому це потрібно обговорити з путіним.

Арестович пішов з офісу Зеленського

Олексій Арестович звільнився з посади позаштатного радника керівника Офісу президента та речника української делегації у ТКГ. Про це він сказав у коментарі 4 каналу.

Арестович заявив, що звільнився за власним бажанням і не братиме участь у наступній зустрічі ТКГ щодо Донбасу. За його словами, ця інформація поки не офіційна. Причиною звільнення він назвав "особисті причини".

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua