НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

"Ревакцинація й бустерна доза – це одне й те саме", – імунолог Федір Лапій

18:13 / 11 січня 2022

На нашому постсовєтскому просторі частіше говорили "ревакцинація"... "Бустеризація", бустрена доза увірвалася в наше широке розуміння як раз завдяки ЗМІ", – розповів в етері UMN голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

Для чого проводиться ревакцинація?

Це не є щось нове, і ще на початку кампанії вакцинації проти COVID-19 фахівці тримали на готові, що можливо знадобиться ревакцинальна або бустерна доза – коли вводиться повторна вакцина через 5-6 місяців для забезпечення хорошої, тривалої імунної відповіді з точки зору захисту. З точки зору захисту, ось такий інтервал і потрібен… Зараз із огляду на варіант штаму “Омікрон”, ми кажемо “так”, потрібно, і ми маємо докази, що ревакцинальна доза безпечна і вона працює особливо з огляду на варіант “Омікрон”, вона потрібна. Ревакцинальна доза потрібна для поновлення, посилення захисту, для більш тривалого захисту", – розповів Лапій.

Що таке додаткова доза?

Додаткова доза вводиться як плюс одна доза для тих, хто менш захищений в результаті стандартної схеми вакцинації. Для AstraZeneca, Pfizer, Moderna, CoronaVac стандартна вакцинація передбачає введення двох доз з відповідним інтервалом. Але є люди, як наприклад, з онкопатологією, які в результаті стандартної вакцинації мають меншу ефективність щодо захисту від COVID-19 і для них рекомендована додаткова. У такому випадку для цих вакцин - це буде третя доза. Якщо Johnson and Johnson, де стандартна схема передбачає одну дозу, то додаткова буде не третьою, а відповідно другою дозою і вона не рахується як ревакцинальна. Для таких, кому потрібна була додаткова доза, яка вводиться щонайменше через 28 днів, то ревакцинація лишається актуальною, і для них ця ревакцинальна доза буде як четверта", – пояснив Федір Лапій.

За його словами, 19 січня буде засідання стратегічної консультативної групи експертів при ВООЗ. Там знову обговорять питання про універсальність ревакцинації, тобто рекомендувати чи не рекомендувати для всіх ревакцинацію.

Тому що США, Ізраїль, багато країн євроспільноти сказали, що "ми вам даємо час від шостого до 9-го місяця вашої другої дози для отримання ревакцинації. Якщо в мене 270 днів і ви ще не ревакциновані, то відповідно припиняють діяти ваші сертифікати для відвідування кафе, ресторанів, нічних клубів". Ми так само в Україні це прийняли, тому що Україна – це Європа… Ми так само приймаємо 270 днів. Але з точки зору ВООЗ, вони кажуть: “у нас нема переконливих доказів в тому, що всі універсально потребують ревакцинації впродовж 6 місяців… ми хочемо мати нові дані про те, що дійсно універсальна ревакцинація потрібна", – розповів голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

В Україні дозволили бустерну дозу вакцини від COVID-19 людям від 18 років

Після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб з дати її введення. Згенерувати його можна в «Дії» орієнтовно наприкінці січня 2022 року. До того часу буде чинним сертифікат за попередню повну вакцинацію.

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua