НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

UMN 16:00 Путін погрожує, Захід попереджає – Україна в епіцентрі війни дипломатів

15:41 / 2 грудня 2021

Держсекретар США Ентоні Блінкен звернувся до рф через нарощування сил біля кордону України. Це сталося під час пленарної сесії засідання ради глав МЗС країн ОБСЄ у Стокгольмі.

Ми глибоко стурбовані з огляду на наявні докази того, що росія може планувати подальшу істотну агресію проти України. Тому закликаємо росію поважати суверенітет і територіальну цілісність України, зробити кроки до деескалації, згорнути військове нарощування і повернути сили на нормальні мирні позиції та імплементувати Мінські домовленості, особливо в частині надання необмеженого доступу Спеціальній моніторинговій місії", – наголосив Блінкен.

Читайте також: Московія перекинула тисячі військових ближче до кордону України в рамках зимових "військових навчань"

Держсекретар також згадав слова глави МЗС рф про необхідність дотримання Мінських угод і додав, що США це підтримують, але саме москва не виконує свою частину домовленостей.

Перемир’я не виконується росією, відведення важкої зброї не виконується росією, допуск спостерігачів ОБСЄ не виконується росією. Закон про "особливий статус" – виконано Україною, закон про амністію – у процесі, обмін всіма політичними в’язнями – не виконано росією, доступ міжнародної гуманітарної допомоги не виконано росією, відновлення економічних зв’язків не виконано росією... і я можу продовжувати, але ви вже все зрозуміли", – перерахував Блінкен.

"Укрінформ" з посиланням на поінформованого співрозмовниа тим часом пише, що у Стокгольмі на неформальній вечері перед початком Міністерської ради ОБСЄ Блінкен та Кулеба "поставили на місце очільника МЗС рф сєргєя лаврова".

Той звинуватив Україну у, нібито, системному порушенні Мінських домовленостей та зриві перемир’я на сході України. При цьому лавров використав набір тез російської пропаганди про «державний переворот» та «нацистів» в Україні.

Це спровокувало дипломатичну сутичку. У присутності всіх інших міністрів Кулеба взяв слово і поставив Лаврова на місце, розклавши «по поличках» всі маніпуляції російського міністра. Він вказав на те, що загальновідомим є два факти: росія обстрілює українську землю та вбиває українських військовослужбовців, системно блокує діяльність СММ ОБСЄ у порушення рішень організації, під якими вона підписалася", - повідомив співрозмовник.

При цьому, до обміну думками приєднався держсекретар США Ентоні Блінкен, який рішуче висловив підтримку українському колезі.

За словами джерела, після цього роздратований глава МЗС рф взяв слово вдруге, і «вдруге отримав відповідь від Кулеби та Блінкена».

Санкції проти московії посилять

Напередодні Ентоні Блінкен на пресконференції в Ризі, де було засідання Північноатлантичної ради НАТО сказав, що у разі агресії рф проти України США будуть готові вжити економічних заходів.

Ми ясно дали зрозуміти, що якщо росія у випадку з Україною продовжить йти шляхом конфронтації, наша реакція буде рішучою. Зокрема, йтиметься про сильні економічні заходи, від яких ми в минулому відмовлялися”, – сказав очільник Держдепу Ентоні Блінкен на пресконференції в Ризі.

Говорячи про ситуацію на кордоні рф із Україною, Блінкен зазначив, що США “мають бути готові до будь-якого розвитку подій”.

Раніше голова МЗС Дмитро Кулеба зазначив, що останнім часом тональність сигналів міжнародної спільноти у бік кремля стала значно жорсткішою. Європейський Союз, НАТО, США, Канада, Велика Британія, Франція, Німеччина, Швеція, країни Балтії, Польща та низка інших партнерів вже підтримали Україну та застерегли московію від ескалації.

У низці світових столиць розробляються конкретні економічні заходи, які здатні зробити боляче російській економіці та гаманцям російських багатіїв. Україна паралельно отримує нове посилення обороноздатності, нове озброєння для нашої армії. Всі ці кроки не просто посилюють безпеку України. Вони дозволяють підвищити безпеку кожного українця. Ми працюємо для того, щоб громадяни України були впевнені у силі нашої армії, нашої дипломатії і рішучості наших партнерів”, - підсумував Дмитро Кулеба.

На саміті в Ризі у Латвії генсек НАТО Єнс Столтенберг сказав, що "треба зберігати пильність і уникати ескалації, міністри чітко дали зрозуміти, що будь-яке майбутнє вторгнення чи агресія щодо України матиме високу ціну, економічні та політичні наслідки для росії".

Путін хоче перемовин з НАТО

Своєю чергою міністр закордонних справ сєргєй лавров заявив, що росія незабаром висуне пропозиції щодо нового пакту про європейську безпеку, який, за заявами москви, зупинить подальше розширення НАТО на схід. Це відбулося 2 грудня, на міністерській зустрічі Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) у Стокгольмі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Виступаючи перед ОБСЄ, лавров сказав, що Європа повертається до "кошмару військової конфронтації".

Архітектура стратегічної стабільності стрімко руйнується, НАТО відмовляється конструктивно розглядати наші пропозиції щодо деескалації напруженості та запобігання небезпечним інцидентам. Навпаки, військова інфраструктура альянсу наближається до кордонів росії. Жахливий сценарій військового протистояння повертається", - сказав лавров.

Перед цим путін вислолював подібну ідею:

У діалозі із США та їхніми союзниками наполягатимемо на виробленні конкретних домовленостей, які виключають будь-які подальші поступи НАТО на схід і розміщення зброї у безпосередній близькості до території росії. Пропонуємо розпочати з цього приводу предметні переговори", – заявив московитський диктатор на церемонії прийняття вірчих грамот іноземних послів.

При цьому він наголосив, що наполягає саме на «юридичних гарантіях», оскільки, за його словами, раніше «західні колеги» нібито давали йому з цього приводу якісь «усні» обіцянки, які не виконали.

Своєю чергою міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, що "росія не може перешкодити Україні зблизитися з НАТО і не має права висловлюватися у відповідних дискусіях". 

Будь-яка російська пропозиція обговорити з НАТО або США, або іншими країнами будь-які так звані гарантії того, що альянс не розшириться на схід, нелегітимні", – заявив Кулеба.

Нагадаємо, що на пресмаратоні президент Зеленський заявив, що "ми не зупинимо війну без прямих перемовин з московією".

Я не боюся говорити всім і говорити прямо росіянам про це. Тому водночас – я не боюся прямої розмови з ними. Ми не боїмося прямого діалогу. Ми знаємо, хто з європейських країн нас підтримує, і це правда, і дякуємо їм, а хто з європейських країн вдає, що підтримує Україну і нашу незалежність”, - сказав Зеленський.

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua