НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

Ляшко: Третя доза вакцин від ковіду буде доступна в Україні з 2022-го. Чи всім потрібна додаткова доза?

20:26 / 30 листопада 2021

За інформацією міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, це відбудеться за умови, якщо першу дозу препарату отримають 60% громадян, або 50% – будуть повністю вакциновані. Про таке Ляшко розповів в інтерв’ю BBC.

Тоді я ухвалю рішення і запустимо бустерне (третя доза) вакцинування", – сказав чиновник.

Станом на 29 листопада, всього вакциновано 24 514 289 українців. У відсотках: 32.2% тих, хто отримав одну дозу, 26.7% тих, хто – дві.

Інфографіка "Слово і діло"

Ляшко повідомив, що вакцин в Україні достатньо, а міністерство вже підписало договір на поставки в наступному році. 

Важливо зрозуміти одну річ. Чим більше людей охоплено принаймні однією дозою вакцини, тим краще для системи охорони здоров'я в частині зменшення кількості госпіталізованих на COVID-19", – пояснив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Навіщо додатковий укол?

Голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій в ефірі Українського радіо розповів, що "треба чітко розділяти поняття бустерної дози, або ж ревакцинації та додаткової дози. Додаткова доза — це є плюс одна доза до первинної схеми вакцинації для осіб, які мають серйозні проблеми з імунітетом, які на дві дози мають менш ефективний захист, порівнюючи з пересічними українцям або американцями. Тобто ці люди від самого початку погано відповідає на дві дози. 

Наприклад, пацієнтам з онкопатологією чи з іншими серйозними захворюваннями, які менш захищені двома двома, рекомендована третя доза, як і в інших країнах. Це пріоритетна група для вакцинації. Вакцини не містять живого мікроорганізму. Тому якщо людина перебуває у тяжкій імуносупресії, коли імунітет на нулі, то їй вакцинація потрібна у першу чергу. І оскільки ефективність захисту через вакцинацію у таких людей є набагато нижчою, то для них рекомендована третя доза в Україні, тобто додаткова доза в курсі первинної вакцинації. 

Якщо говорити про Astrazeneca, Pfizer, Moderna або Coronovac, там схема передбачає дві дози, то ми говоримо зараз про плюс одну дозу через мінімум 28 днів від другої дози. Проте, використання вакцини від компанії Johnson & Johnson передбачає введення однієї дози, тому у цьому випадку плюс одна доза буде другою дозою.

Аби дізнатися, чи вам потрібна третя доза вакцини, то варто поговорити зі своїм сімейним лікарем. Якщо це обтяжливо для вас або ви хочете це дізнатися швидше, то є рекомендації Національно-технічної група експертів з питань імунопрофілактики, які викладаються на сайті Центру громадського здоров'я МОЗ України.  

Водночас ревакцинація — це введення вакцини через певний проміжок часу, як правило, через 6 місяців від другої дози, якщо йдеться про вакцини Astrazeneca, Pfizer, Moderna або Coronovac для відновлення та продовження захисту. У цьому випадку вакцина вводиться планово через 6 місяців. Тобто бустерна доза передбачена для тих, у кого з плином часу знижується рівень імунної відповіді. Для ревакцинації передбачена лише одна доза. 

Якщо йдеться про ревакцинацію, то наразі ухвалені рекомендації щодо медичних працівників і працівників будинків інтернатного типу. Через 6 місяців після первинного курсу вакцинації їм рекомендовано цю ревакцинальну дозу. Деякі країни вже розпочали універсальну ревакцинацію, зокрема Ізраїль. Проте наразі немає наукових підстав говорити, що ревакцинація потрібна всім і що це потрібно робити раз в рік тощо".

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua