НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

Закон про мову як кістка в горлі. Під атакою тепер мовний омбудсмен

18:52 / 25 листопада 2021

Уповноважений із захисту державної мови - це інституція, яка спеціально придумана в законі про мову, щоб  виконувати дві важливі функції: контроль за дотриманням мовного законодавства та реакція на порушення прав громадян, коли будь-яка людина може до нього звернутися і уповноважений реагує, розповів в етері програми UMN розповідає співкоординатор руху «Простір свободи» Тарас Шамайда.

22 листопада, нардепи "Слуги народу" зареєстрували законопроєкт №6336, який спрощує процедуру звільнення уповноваженого із захисту державної мови. Нині посаду займає Тарас Кремінь. Співавторами документу стали 29 нардепів, серед яких Данило Гетманцев, Макисим Бужанський, Юлія Гришина, Євгеній Брагар, Галина Третьякова.

«Мова об’єднує» виступила із вимогою до фракції "Слуга народу" публічно засудити законопроєкт №6336 та забезпечити його зняття з розгляду парламенту.

Частина депутатів "Слуг народу", 29 депутатів, на чолі, зокрема, з Бужанським, Третяковою, Гетманцевим, яким завжди кісткою в горлі українська мова, вони просто вирішили, що якщо не вдається скасувати матеріальні норми закону про мову, то ми знищимо чи зведемо нанівець структуру уповноваженого. Бужанський дуже цинічно це зробив, бо в День української мови, 9 листопада, він російською записав звернення, що буде знімати з посади Тараса Кременя, нинішнього уповноваженого, який доволі системно виконує закон про мову", – каже Тарас Шамайда.

Також він зауважив, що процедура розгляду законопроєкту відбувається з порушенням.

Але посада уповноваженого є захищеною, оскільки він контролює виконання закону міністрами, посадовцями, то закон вписаний так, що на цю посаду хоч і призначає уряд, але довільно звільнити людину не можна. Є дуже вузький перелік підстав, коли зняти уповноваженого можна. Мета Бужанського і решти людей у тому, щоб змінити закон про мову і закон про Кабінет міністрів і написати, що уповноваженого можна вигнати будь-коли. Закон про мову і всі мовні питання розглядає комітет гуманітарної політики, як правило, і коли цей проєкт зареєстровано було, то на сайті Ради значився гуманітарний комітет, але вчора (24 листопада) відбулася заміна. І головним став комітет державного будівництва. І голова цього комітету Клочко, він є співавтором цього законопроєкту. І дійсно депутати з комітету повідомили, що на 1 грудня подався розгляд проєкту. Що є порушенням регламенту", – розповів Шамайда.

За словами Тараса Шамайди, від партії "Слуга народу" та президента має бути чітка позиція щодо цього законопроєкту. 

З одного боку можна сказати, що це не всі "Слуги народу", що це окремі позиції. Але їх забагато цих «ватніків» і це не вперше. І якщо партія "Слуга народу" не хоче цей проєкт, то вона повинна чітко про це заявити і вчинити дії, які призведуть до того, що знімуть з розгляду і не будуть його подавати в сесійну залу. Партія "Слуга народу" вона дуже різношерста, там є різні люди, які ніколи не голосують за антимовні закони. Є болото, яке голосує як їм кажуть, на яку кнопку тиснути. Але таке враження, що ті представники партії, які постійно атакують закон про мову, дійсно їм сама українська держава якщо вона незалежна, то їм вона кісткою в горлі. Крім росії, нікому не може бути вигідними атаки на мову", – наголосив співкоординатор руху "Простір свободи" Тарас Шамайда.

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua