НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

Не лише Савченко. Правоохоронці кажуть про мільйонну індустрію підробки COVID-сертифікатів

12:04 / 23 жовтня 2021

Частку підроблених сертифікатів вакцинації певною мірою можна буде виявити, коли їхніх власників госпіталізуватимуть, пише Тетяна Боць для Українського тижня.

У п'ятницю, 22 жовтня поліція затримала через використання підробленого COVID-сертифікату в аеропорті Борисполя двох жінок, одна з яких - колишня народна депутатка України. Як повідомив пізніше міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, йдеться про Героя України Надію Савченко та її сестру Віру Савченко. Виявили несправжній документ цифрові фільтри для Covid-сертифікатів “SafeBorder”, які після сканування QR-коду демонструють, чи дійсний сертифікат. Сама Савчеко все заперечує.

В Україні продовжують викривати систематичні випадки підробки COVID-сертифікатів не лише звичайними громадянами, але й медиками. Так, на сайті Нацполіції повідомили, що викрили лабораторію у Києві, в якій протягом кількох місяців видавали сертифікати про вакцинацію без фактичних аналізів. “Щодня послугами спільників могли скористатися 3-5 клієнтів, заплативши від 725 до 1800 гривень”, - йдеться у повідомленні. Займався пошуком клієнтів лікар лабораторії та троє медсестер, які допомагали вносити неправдиві дані в систему. За такі порушення медикам інкримінують статтю “хуліганство” ККУ, їм загрожує від 3 до 8 років позбавлення волі.

Ще одну групу шахраїв, які підробляли ПЛР-тести та сертифікати про вакцинацію затримали на Харківщині та вже вручили сімом її учасникам підозри. “За час своєї роботи вони встигли наштампувати понад 40 тисяч підроблених довідок та близько 500 фальшованих сертифікатів”, - повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці Ігор Клименко, голова Нацполіції. Також зазначається, що на підробці довідок вони заробляли близько 4 мільйонів гривень на місяць, а клієнтів знаходили через туристичну фірму батька одного із зловмисників й пропонували людям отримати потрібний документ не здаючи його насправді.

Член групи з математичного моделювання епідемії COVID-19 Ігор Іванов у коментарі "Тижню" зазначив, що зараз можна вирахувати ефективність вакцинації через кількість щеплених людей серед тих, кого госпіталізували. Наразі такі дані подають і про тих, хто вакцинувався хоча б однією дозою і не зважають, скільки пройшло після щеплення часу. Якщо кількість сертифікатів буде велика, а кількість госпіталізованих не зменшиться - в даних це свідчитиме про погану ефективність вакцинації, звідси можна припустити і що кількість підроблених сертифікатів зростає. Однак причиною зниження ефективності може стати й надто короткий період часу, який минув після введення першої дози вакцини. “Поки з наших даних порахувати цю кількість (підроблених сертифікатів, - Ред.) нереально”, - каже фахівець.

Нещодавно речник МОЗ Роман Борщ заявив, що МОЗ не може точно сказати, скільки підроблених ПЛР-тестів чи COVID-сертифікатів наразі купили українці. Однак він зазначив, що міністерство почало співпрацю з кіберполіцією та СБУ щоб покращити процедуру виявлення підробок.

У зв’язку із збільшенням підроблених медичних документів міністр внутрішніх справ Денис Монастирський звернувся із офіційною заявою й закликав повідомляти про факт підробки на гарячу лінію кіберполіції.

Вперше в Україні судове рішення про підробку COVID-сертифікатів винесли 4 жовтня. Тоді лікарю із Дніпропетровської області заборонили працювати за фахом один рік та виписали штраф на 34 тисячі гривень.

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua