НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

"Ми десь втратили мораль", – журналістка з Праги про політичну ситуацію у Чехії

18:47 / 20 жовтня 2021

У Чехії почали процедуру відсторонення президента Мілоша Земана від посади. 10 жовтня, після парламентських виборів у Чехії він опинився в лікарні. 19 жовтня повідомили про те, що уряд почав процедуру активації 66 статті Конституції, коли повноваження президента ділять поміж спікером парламенту і прем'єром. За результатами парламентських виборів у Чехії, які відбулися на початку жовтня, партія прем'єр-міністра Андрея Бабіша поступилася блоку Spolu, а комуністи верше в історії країни не подолали 5% бар'єр і не проходять у парламент. Чи відбувається у Чехії політична криза, які обов'язки виконує президент, як проросійські сили окупували канцелярію президента Чехії та чи можливі дострокові вибори, на ці питання в ефірі UMN відповідає редакторка "Українського журналу" з Праги Ленка Віхова.

Політична ситуація Чехії

За словами Ленки Віхової, скандал виник, бо канцелярія президента довший час відмовляється інформувати про справжній стан здоров'я президента. У певних повноваження його не можна замінити, лише у випадку, коли є активізована стаття 66 Конституції Чеської Республіки, і це означає, що президент з якихось причин не може виконувати повноваження. 

21 жовтня закінчують повноваження минулого парламенту, тобто нижньої палати. Новий парламент вперше буде засідати 8 листопада. 8 листопада чинний прем'єр складає демісію до рук президента і президент вибирає переможця вибрів і просить його створити уряд. Тепер президента нема. А канцелярія президента або хтось з його близького оточення намагалися сфальсифікувати підпис президента, яким президент дозволяє скликати перше засідання нового парламенту", - говорить Віхова.

Далі, продовжує Ленка Віхова, до ситуації вклався Сенат, тобто Верхня палата чеського парламенту. Було звернення до військового шпиталю в Празі з проханням надати інформацію про стан здоров'я президента і чи він може надалі виконувати повноваження. Чеські громадяни не довідалися детальної інформації про стан здоров’я, але зі слів голови Верхньої палати чеського парламенту, президент не лише не може виконувати повноваження, але і його перспективи подальшого виконання є дуже малоймовірні, наголошує журналістка. Чеська поліція почала слідство у справі "діяння проти республіки і саботажу", почала слідство у справі чи дійсно хтось із оточення президента фальсифікував його підпис, пояснює експертка.

Щоб активізувати статтю 66 Конституції та перебрати певні компетенції від президента, іншим інститутам, потрібно, щоб погодилася верхня і нижня палати. З нижньою палатою не все так легко, бо це люди Андрея Бабіша (прем'єр-міністра). До двох трьох тижнів все поміняється. Верхня палата готова 5 листопада активізувати цю статтю, а в найгіршому випадку, два-три дні після 8 листопада буде активізована ця стаття нижньою палатою. Тоді компетенції президента переходять частково до спікера нижньої палати, спікера парламенту і частково до нового прем'єра", – пояснює процедуру Віхова.

Андрей Бабіш

Повноваження президента Чехії

Чеська Республіка є парламентською, але у чеського президента є ритуальні повноваження, які ніхто замість нього виконувати не може. Без виконання цих повноважень не може продовжуватися політичне життя в країні. Хтось повинен прийняти демісію прем'єра, хтось повинен попросити, аби вперше пройшло засідання нового парламенту. Для цього треба підпис президента, зауважує Ленка Віхова. За її словами, Мілош Земан під час майже двох каденцій діяв дуже "креативно" щодо конституції Чеської Республіки.

Бо конституція це скоріше філософія, там немає точних дат чи днів, що і коли президент повинен робити. Там пишеться, що уряд чи прем'єр висуває когось на звання генерала і президент підписує. Але Мілош Земан міг просто не підписати. Якщо він не підпише, все падає під стіл. Мілош Земан дуже деструктивним способом ставився до конституції і парламентаризму в Чеській Республіці", – каже Віхова.

До компетенцій президента також входить дати можливість переможцю виборів створити нову коаліцію. Але очікувалося, що після останніх виборів президент не дасть переможцю це право, але дасть право створювати коаліцію саме прем'єр-міністру Андрею Бабішу, продовжує Ленка Віхова.

Там очікувалися дуже довгі перипетії, як мінімум півроку Бабіш залишиться на посаді прем'єра Чеської Республіки. Через госпіталізацію президента все пішло не так, оскільки тепер президент у стані, коли не може попросити колишнього прем'єра або чинного, щоб він створив коаліцію. І верхня палата чеського парламенту належить правим і центриським силам в Чеській Республіці. Цей парламент, де більшість мали саме партія прем'єра Бабіша комуністи і чеські фашисти, то вони вже 21 жовтня матимуть останнє засідання і далі прийде до парламенту інша група. Здебільшого праві і центристи", – розповідає журналістка з Праги.

Президент має дуже великий імунітет, розповідає експертка, з різних причин відкликати президента дуже важко.

Ми можемо знати, що він є колаборантом, але доказати складно. Ціла система, як політична, так і різних органів безпеки виявилася заслабкою, що зробити щось із токсичною групою людей навколо президента. Навіть якби сенату або парламенту вдалося написати таку заяву в Конституційний суд і надати доказати, що президент є зрадником, то питання чи Конституційний суд пішов би так далеко, що понизити саме символ. Окрім того, що президент є інститутом, це так само один із символів держави", – повідомила Ленка Віхова.

Чехія та вплив московії

Мілоша Земана називають проросійським. Це говорить і Ленка Віхова, що він був другом владіміра путіна та рф.  

Під час президенства Мілоша Земана, виник феномен, як сьогодні в Україні, коли люди, які не були ніким обрані як політики, люди, які не є державними службовцями, приватизували собі інститут президента. Довкола Мілоша Земана з'явилися люди, які були пов'язані з рф. Ми не знаємо достовірно, скільки відсотків того, що робив президент Земан була його ідея, а скільки він був на повідку у цих невідомих людей, більшість з яких працювала або радниками президента, або в канцелярії президента, але яким не був наданий доступ "секретно", - каже Ленка Віхова.

Мілош Земан

Росія має серйозний вплив щодо енергетики і фінансів Чехії, каже Віхова. Кожного року, продовжує вона, у відкритих звітах секретних служб, як контррозвідки так і військової розвідки. Йдеться про те, що рф довго і масивно працює в Чехії. Вони збирають компромат на політиків навіть регіонального рівня. Є інституції, які проти цього борються.

Парламент ухвалив закон, що ані російські, ані китайські фірми не зможуть добудувати ядерний блок АЕС Темелін. А росіяни майже були впевнені, що їм це вдасться", - наводить приклад Віхова.

Дострокові вибори

Якщо стан президента покращиться і він повернеться в канцелярію, тоді будуть засідати верхня і нижня палати парламенту і відкликатимуть статтю 66 і всі компетенції повернуться до президента. У це мало хто вірить, стан здоров’я дуже складний, лікарі не дають великих надій, говорить Віхова. Щодо кандидатів на посаду президента, каже, що в соціальних мережах про це є розмови, але ніхто конкретних кроків не робить та підготовки не веде.

Мораль

Я не знаю, коли ми перейшли межу, коли з держави, де дотримувалися закону ми перетворилися на державу, де тепер просто все можливо. За це несуть відповідальність абсолютно всі, всі хто вибирають президентами людей, які на цю позицію не мають права балотуватися. Не права даного законом, а якимось моральним. Ми десь по дорозі втратили мораль", - підсумовую редакторка "Українського журналу" з Праги Ленка Віхова.

Переглянути весь ефір можна тут:

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua