НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

UMN 15:30 Закон про олігархів ухвалено: що далі?

14:38 / 23 вересня 2021

Верховна Рада ухвалила законопроєкт Зеленського "про олігархів". «За» проголосували 279 депутатів.

Раніше Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував Верховній Раді ухвалити в цілому законопроєкт «про олігархів» № 5599. 

До другого читання, зокрема, запропонували такі зміни:

  1. Крім олігархів буде тепер ще й «представник олігарха»;
  2. Значно розширено термін «участь у політичному житті». Крім безпосередньо фінансування, додали багато інших критеріїв;
  3. Визначати олігархів, як і раніше, буде Рада нацбезпеки і оборони. Претендентів на статус олігарха будуть викликати на засідання РНБО, де вони можуть виступати на свій захист;
  4. У «реєстрі олігархів» будуть тепер і самі олігархи, і їхній бізнес, і партії, на які вони мають «значний вплив»;
  5. Олігархи не зможуть фінансувати політичну агітацію і мітинги;
  6. Контактом з олігархом буде вважатися не тільки спільний похід на футбол, а й телефонний дзвінок;
  7. Декларувати зустрічі з олігархом тепер повинні і керівники держкомпаній, і навіть патронатна служба Офісу Президента і Ради;
  8. Розширено перелік чиновників, які можуть бути звільнені, якщо вчасно не повідомлять про контакт з олігархом;
  9. Прибрали зобов'язання для олігарха подавати електронну декларацію;
  10. Уточнили термін, в який потрібно повідомити про перший досвід контакту з олігархом (через 14 днів).

Законопроєкт Зеленського містить також пояснення таких понять як бенефіціар, пособник, контролер, пов'язана особа. Також у ньому пояснюються основні критерії визначення поняття «олігарх».

Згідно з документом, для визнання фізособи олігархом, вона повинна відповідати хоча б трьом з чотирьох критеріїв: брати участь у політичному житті, мати значний вплив на ЗМІ (в тому числі інтернет-ЗМІ), бути бенефіціаром або контролювати природну монополію або бізнес, що займає монопольне становище на одному з ринків протягом бодай року, загальна вартість її активів перевищує 2,19 млрд грн або близько 80 млн доларів.

Рішення про визнання особи олігархом ухвалюється РНБО на підставі подання Кабміну, члена РНБО, Національного банку, СБУ або Антимонопольного комітету.

Рішення набуває чинності з дня офіційного опублікування указу президента України про введення його в дію і є обов'язковим до виконання.

Також законом пропонується створити реєстр олігархів. Вестиме його РНБО.

Бізнесменам, які потрапили до реєстру олігархів, буде заборонено фінансувати партії й брати участь у великій приватизації. Крім того, олігархам і держслужбовцям треба буде звітувати про контакти між собою.

Закон набуває чинності на наступний день після його опублікування і починає діяти через шість місяців з дня набрання ним чинності. Закон втрачає силу через 10 років з дня початку його дії.

Своєю чергою секретар РНБО Олексій Данілов написав у Facebook, що ухваленення цього закону – "найважливіший день у новітній історії України".

Експерти і вчені пізніше, мабуть, напишуть про нього як про точку біфуркації, а для нас він став точкою вибору між майбутнім і минулим. Ми могли знову йти старою дорогою з ефектом колії, яка всім набридла і вела до майбутнього без майбутнього, або обрати важку і до цього ніким ще не пройдену дорогу змін і очищення. Сьогодні ми зробили свій вибір, парламент 279 голосами «за» проголосував за ухвалення закону про олігархів (як його знають в народі)", – зазначив Данілов.

Що ж буде далі після ухвалення цього закон – розбиратимемося з аналітиком видання "Слово і діло" Валентином Гладких.

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua