НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

ТОП-10 досягнень штучного інтелекту

13:50 / 5 вересня 2021

Розвиток Artificial Intelligence або штучного інтелекту обіцяє нам як грандіозні зміни на краще в побуті, медицині та освіті, так і певні складнощі та навіть небезпеки, аж до «повстання машин», яке давно пророкують фантасти і побоюються передові уми планети. Розбираємося, що вміє штучний інтелект вже зараз, і чого нам чекати від нього в майбутньому.

Штучний інтелект в медицині

Завдяки технології глибокого навчання ШІ в медицині вже досяг експертного рівня в діагностиці захворювань очей і рекомендаціях щодо їх лікування, в сфері діагностики захворювань серцево-судинної системи, онкологічних захворювань, небезпечних інфекцій, а також хвороб, пов'язаних з віком. Одне з найважливіших досягнень штучного інтелекту в медицині – синтез мови за рахунок «зчитування» нейронної активності кори головного мозку. ШІ здатний синтезувати до 75% людської мови. У майбутньому це допоможе забезпечити паралізованим людям і людям з вадами мовлення можливість спілкуватися з навколишнім світом.

Розвиток штучного інтелекту в мистецтві

Якщо дати ШІ проаналізувати роботи художників, письменників і музикантів, він зможе сам написати музику, намалювати картину та написати літературний твір. Згідно з дослідженням McKinsey & Company, штучний інтелект здатний також визначати, що саме впливає на емоції людей, а це значить, що в майбутньому ШІ навчиться маніпулювати емоціями краще маститих творців.

Вже зараз система штучного інтелекту на ім'я DALL-E, названа так на честь Сальвадора Далі і ВАЛЛ-І, робота з мультфільму, вміє створювати ілюстрації за текстовими описами. При цьому система здатна інтерпретувати та поєднувати різнорідні поняття, що є ключовою ознакою креативності. Також, за рахунок обробки мовних символів, DALL-E може генерувати тексти, вірші та статті, але без малюнків.

А в 2020 році була створена система машинного навчання Timecraft, яка відтворює процес написання картин відомих художників. Нейромережа була навчена на двох сотнях відеороликів про написання картин, реальних і цифрових, після чого була створена нейромережа для «деконструкції» картин на основі цих знань. У результаті Timecraft показала вищу ефективність, ніж аналогічні проєкти, в 90% випадків. Отже, штучний інтелект в освіті сміливо можна використовувати як навчальний матеріал для початківців художників. 

ШІ як генератор контенту

ШІ вже сьогодні здатний генерувати дуже реалістичні фото та відео, що не відрізнити від справжніх. Компанія Nvidia розробила систему, здатну створювати зображення облич людей на основі аналізу сотень фото знаменитостей. Ця система також може створювати зображення тварин, рослин та багатьох інших предметів, що не відрізнити від реальних. Деякі експерти побоюються, що в майбутньому через використання ШІ для створення новин ускладниться боротьба з фейками.

ШІ на базі технології «навчання з підкріпленням»

«Навчання з підкріпленням» – це вивчення середовища методом спроб і помилок, з нагородами та штрафами в якості результату дій. Ця ігрова методика, заснована на інтересі. Саме так вивчають навколишній світ діти, і саме так тепер може навчатися ШІ. Вчені з Лабораторії навчання роботів Каліфорнійського університету в Берклі створили робота BLUE, заснованого на цій технології. BLUE – це пара кінцівок, які симулюють руки людини, і зараз робот вчиться переміщати різні об'єкти. Мета вчених – створити систему, яка вміє вчитися, взаємодіючи з середовищем, яке постійно змінюється, з величезною кількістю даних.

ШІ в якості роботів-асистентів

Корпорації Google, Amazon і Microsoft вже сьогодні пропонують домашніх асистентів, які допомагають своїм господарям справлятися з простими домашніми справами (включення світла або вентиляції), або ознайомлення з останніми новинами. Надалі такі асистенти отримають більш складний функціонал і стануть постійними супутниками людини.

Технологія розпізнавання обличчя

Уже зараз біометрія широко використовується в різних областях, зокрема, в банкінгу та для захисту доступу до даних на гаджетах. Завдяки розвитку ШІ в області біометрії вже в найближчому майбутньому можуть зникнути черги в магазинах, тому що замість пластикової банківської картки буде використовуватися сканування особи покупця.

Чатботи 

Вже зараз існують і стають дедалі популярнішими чатботи, в основі яких також лежить штучний інтелект. Зараз їх розробляють компанії для поліпшення комунікації з клієнтами, наприклад, Facebook прагне створити чатбота, який буде розмовляти як людина. І вже існує чатбот Replika, який вивчає стиль спілкування користувача, підлаштовується під нього в спілкуванні, а також надає емоційну підтримку. Мета творців чатбота – зробити з нього справжнього віртуального друга.

ШІ і «розумні будинки»

«Розумний будинок» – одна з найпопулярніших технологій із застосуванням штучного інтелекту. Система «розумний будинок» здатна стежити за безпекою житла, контролювати витрати електрики та води, стан мереж, прибирати в будинку, і в загальному робити побут більш комфортним. Сьогодні існують вже не тільки «розумні» квартири й будинки, а й цілі міста.

Розвиток когнітивних здібностей роботів

Фахівці Intel Labs і Корнельського університету створили ШІ, здатний розрізняти запахи та імітувати роботу нюхової нервової системи людини. Цей AI-комплекс може розрізняти запахи небезпечних речовин навіть в умовах сильних перешкод. Творці впевнені, що це рішення дозволить роботам сортувати продукти за запахом, підштовхне розвиток систем стеження за екологією навколишнього середовища, а також підвищить безпеку праці на виробництві.

ШІ в допомогу програмістам в геймінгу

Компанія NVIDIA задіяла AI для відтворення ігрового процесу знаменитої аркадної відеоігри Pac-Man, для чого використовувалася нейромережа GameGAN. При цьому нейромережі не надали доступ до оригінального коду гри або її двигуна. Процес навчання полягав у спостереженні однієї нероймережі за тим, як в Pac-Man грає інша нейромережа. В результаті ШІ знадобилося 4 дні для відтворення ігрового процесу. Дослідники NVIDIA говорять, що алгоритми, подібні GameGAN, можна навчити процедурній генерації правил для нових ігор, що дозволить звільнити програмістів від додаткової кропіткої роботи. Також повідомляється, що в подальшому їх розробка може бути використана не тільки в ігровій індустрії.

Існує багато напрямів застосування AI. Штучний інтелект все глибше проникає в наше життя, перебираючись з лабораторій дослідників в наші будинки та гаджети. Запровадження ШІ в різні сфери життя має свої плюси та мінуси, і навіть цілком реальні ризики. 

Наприклад, найбільша проблема штучного інтелекту – ймовірність, що він почне вчитися не тим речам, що часом вже стається з чатботами, і може замість користі завдати шкоди. Також не слід забувати про зникнення робочих місць і неминучу перебудову ринку праці. Але переваги штучного інтелекту беззаперечні: здатність обробляти величезні об’єми інформації за короткий час, відсутність втоми, здатність до навчання в будь-якій сфері. 

Тож, в цілому, застосування AI відкриває перед нами багато можливостей. Однак відповідальність у будь-якому випадку лежить на людині, і тільки від нас залежить, в який бік буде рухатися людство. 

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua