НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

Космічний туризм як вид активного відпочинку майбутнього

14:59 / 29 серпня 2021

Цього року відбувся новий етап в освоєнні космосу – ера космічного туризму. Що цьому посприяло, як все починалося та що на нас чекає в найближчому майбутньому – читайте далі в матеріалі.  

З чого все починалося

Історія запуску туристів у космос розпочалася не надто вдало. Першою туристкою у космосі мала стати педагогиня Шерон Кріст Маколіфф у 1986 році. Свій квиток вона виграла у конкурсі «Вчитель у космосі». Однак долетіти їй не вдалося. На 73 секунді польоту у шатла вибухнув паливний бак, що призвело до руйнування корабля та загибелі команди. Після цього інциденту уряд Сполучених Штатів заборонив непрофесіоналам літати в космос.

Перший вдалий політ у космос цивільного відбувся у 2001 році. Туристом став американський мультимільйонер Денніс Тіто. Він з дитинства марив космосом і вирішив втілити задум у реальність. З огляду на те, що в Америці були заборонені польоти в космос цивільних, у 1991 році (незадовго до розпаду СРСР) Тіто почав домовлятися з Радянським Союзом. Після розпаду СРСР космічна програма росії відчувала брак фінансування, тому Тіто активізував перемовини та домовився про купівлю квитка у космос до Міжнародної космічної станції за 20 млн дол. 28 квітня 2001 року американець на російському космічному кораблі «Союз» разом із двома космонавтами піднявся з космодрому «Байконур» на орбіту Землі. На борту МКС мільйонер провів тиждень. Свою поїздку Тіто назвав найкращим досвідом протягом всього життя. Рік по тому російський корабель «Союз» доставив на МКС ще одного туриста – американського мільйонера Марка Шаттлворта. Після цього у космос літали ще п'ятеро туристів. Останнім подорожувальником перед тривалою перервою став засновник і керівник компанії Cirque du Soleil Гі Лаліберте у 2009 році. Йому квиток обійшовся у 35 мільйонів доларів. Після цього польоту ера космічного туризму призупинилася на більш ніж 10 років.

Відновлення туристичних польотів у космос

У 2021 році польоти туристів у космос знову активізувалися. У липні двоє мільярдерів та власники аерокосмічних компаній – Річард Бренсон та Джефф Безос – відправилися в космос: 

●      Бренсон полетів в космос 11 липня. Політ тривав майже дві години. Ракетоплан Virgin Galactic піднявся на висоту понад 80 км. Окрім Бренсона, на борту перебували два пілоти та три космонавти. 

●      Безос злітав в космос 20 липня на ракетно-капсульній системі New Shepard, який побудувала його компанія Blue Origin. Політ тривав 11 хвилин. Разом із ним на борту були присутні брат Марк, 18-річний нідерландець Олівер Демен та 82-річна льотчиця Уоллі Фанк.

Відновленню туристичних польотів посприяв допуск приватних компаній до космічного простору та конкуренція, яка загострилася між ними. Водночас ціни на політ у космос суттєво знизилися. 

Які туристичні космічні маршрути існують 

Нині є декілька видів туристичних польотів у космос: 

●      Суборбітальні польоти. Надати такий політ можуть компанії Blue Origin і Virgin Galactic. За 15 хвилин польоту на висоті 100 кілометрів необхідно заплатити 250 тисяч доларів. 

●      Польоти на МСК. Space Adventures, яка від 2001 року доставила на Міжнародну космічну станцію семеро туристів, після багаторічної перерви готується відправити у космос восьмого туриста. 

●      Політ навколо Місяця. Такий туристичний маршрут запланований на 2023 рік на борту багаторазового космічного корабля SpaceX Starship, який ще розробляється компанією винахідника Ілона Маска. Одним із туристів стане японський мільярдер Юсаку Маєдзава.

●      Стратосферні польоти. Один із найдоступніших космічних польотів – стратосферний. Ціна за квиток стартує від 70 тис. дол. Перебування в невагомості становить 1 хвилину.

Що чекає на нас у близькому майбутньому

У 2017 році Ілон Маск показав на відео, як корабель Starship може використовуватися для далеких перельотів на Землі. Його швидкість – 6,9 км/сек. Це означає, що: 

●      40 хв займе поїздка від Лос-Анджелеса до Токіо;

●      20 хв – від Нью-Йорка до Лондона.

Разом з цим, як заявляє Маск, вартість такої подорожі на ракеті зрівняється з ціною подорожі бізнес-класом на літаку. Експерти ж вважають, що космічний туризм як вид активного відпочинку може стати доступним для широких мас вже через десятки років.

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua