НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

UMN 16:30 Гроші за трубу. Що Україна отримає в обмін на запуск "Північного потоку-2"?

16:16 / 22 липня 2021

В угоді США й Німеччина погоджуються, що в інтересах України та Європи – продовжити транзит російського газу через Україну після 2024 року. Відповідно до цієї точки зору Німеччина зобов'язується використовувати всі доступні засоби впливу, щоб продовжити угоди з росією про транзит газу через Україну до десяти років, і призначити для цієї мети спеціального представника. Відзначається, що переговори щодо цього питання повинні розпочатися якомога швидше, але не пізніше ніж 1 вересня.

Німеччина зобов'язується створити і управляти Зеленим фондом для України, який сприятиме її енергетичному переходу, енергоефективності та енергетичній безпеці. Німеччина й США будуть прагнути заохочувати і підтримувати інвестиції в Зелений фонд на суму не менше 1 мільярда доларів США, в тому числі від третіх сторін, таких як приватний сектор. 

Німеччина внесе до фонду початкове пожертвування в розмірі не менше від 175 мільйонів доларів і працюватиме над продовженням своїх зобов'язань у найближчі бюджетні роки. Фонд просуватиме використання поновлюваних джерел енергії; сприятиме розвитку водню; підвищуватиме енергоефективність; прискорить перехід від вугілля і сприятиме нейтралізації викидів вуглецю.

Президент Джо Байден раніше заявив, що нині зупинити добудову "Північного потоку-2" неможливо. Газогін, за його словами, закінчено на 99%.

Після оголошення угоди між США та Німеччиною канцлер Ангела Меркель заявила, що угода не вирішує всі розбіжності. Однак вона допомагає. Меркель зауважила, що важливо, щоб Україна залишалася транзитною країною після запуску "Північного потоку-2". 

Вона зазначила, що в разі необхідності на росію можуть накласти санкції, якщо статус України як країни-транзитера газу опиниться під загрозою.

За її словами, було досягнуто згоди з урядом США, але не з Конгресом, щодо можливих американських санкцій проти проєкту.

Керівник "Нафтогазу" Юрій Вітренко, перебуваючи в США заявив, що зустрічався із сенаторами та конгресменами й запевнив у двопартійній та двопалатній підтримці.

Наші американські партнери в Конгресі повністю поділяють позицію, що "Північний потік-2" загрожує безпеці України. Відтак, вони готові продовжувати спільно боротися проти цього російського проєкту. Інструменти для цього все ще є", – написав у Facebook Вітренко.

В угоді США та Німеччини, зокрема, йдеться, що коли росія спробує використовувати енергію як зброю або вчинить подальші агресивні дії проти України, Німеччина діятиме на національному рівні і закликатиме Європейський Союз до прийняття ефективних заходів, включаючи санкції, щоб обмежити російський потенціал для експорту до Європи в енергетичному секторі, включаючи газ, або вжити ефективних заходів в інших економічно важливих сферах, йдеться в документі.

У путіна кажуть, що в американо-німецькій угоді щодо "Північному потоку 2" є елементи, які в кремлі вітають, але є і положення, з якими не згодні, заявив прессекретар путіна дмітрій пєсков. Він розкритикував положення про шкідливі дії московії в Україні.

Ми категорично не згодні з таким формулюванням. Ні в Україні, ні за її межами ніякої агресії росії не було і немає. Ніякими шкідливими діями росія не займалася і не займається", – сказав пєсков.

Такі твердження для росії не нові. Ба більше, московити подали скаргу проти України в ЄСПЛ. Зокрема, заявляють, що це нібито Україна винна у авіакатастрофі Боїнга рейсу МН17.

Своєю чергою міністр закордонних справ Дмитро Кулеба каже, що Україна хотіла б сильніших формулювань в угоді США та Німеччини щодо "Північного потоку 2".

Ми наразі маємо багато запитань до того, як американсько-німецька домовленість здатна зменшити безпекові ризики для України та країн Центральної Європи, пов’язані із запуском «Північного потоку-2». Ми будемо розмовляти із США і Німеччиною з цього приводу. Ми чесно завжди казали, що для нас «Північний потік-2» насамперед є безпековим питанням, ми б хотіли, щоб формулювання у німецько-американській заяві стосовно безпеки були сильнішими", – заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на спільній пресконференції у Києві з угорським колегою Петером Сійярто.

Після оголошення угоди між США та Німеччиною Україна й Польща зробили спільну заяву. У ній йдеться, що Київ та Варшава працюватимуть разом зі своїми союзниками та партнерами над протидією запуску "Північного потоку-2", допоки не будуть розроблені рішення для подолання безпекової кризи, пов'язаної із газопроводом.

У заяві наголошується, що рішення щодо будівництва "Північного потоку-2", схвалене у 2015 році через лічені місяці після вторгнення росії та незаконної анексії української території, створило політичну та безпекову кризу і кризу довіри в Європі.

Нині цю кризу значно поглиблює відмова від спроб зупинити запуск газогону. Таке рішення створило додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України та Центральної Європи загалом. Водночас воно збільшує можливості росії чинити деструктивний вплив на безпекову ситуацію в Європі, поглиблює розбіжності між державами-членами НАТО та ЄС", – йдеться у спільній заяві міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та голови МЗС Польщі Збігнєва Рау.

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua