НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

Справа МН17: Суд розглядає основну версію – збиття літака ракетою БУК. Що кажуть експерти?

16:57 / 8 червня 2021

Головна версія - так вона і називається в матеріалах справи - заснована на припущенні, що МН17 зазнав аварії внаслідок атаки ракетою установки «БУК». Це мобільна протиповітряна система, яка з'явилася в кінці 70-х років в СРСР, передає видання "Ґрати", яке відстежує засідання суду у Нідерландах, який розглядає справу по суті.

Суддя Хейндрік Стейнгаюс пояснював, як функціонує ракета. Ракета БУК слідує за ціллю, наводиться за допомогою радара на розраховану точку перехоплення - місце, де перетинається шлях ракети й цілі. Ракета найчастіше вибухає поруч з ціллю - на відстані 17 метрів або менше. Ракета оснащена антенами, які отримують і видають сигнали, щоб визначити місце вибуху. З моменту створення цієї системи, були розроблені різні її модефікації - і пускової установки, і ракет, і їх боєголовок. Є різниця між ракетами типу 9М38 і нового типу 9М38М1. Боєголовки - це або 9N314 або нового типу 9N314М.

Ракета ЗРК БУК під час вибуху. Скріншот трансляції судового засідання

Експерти Королівського нідерландського аерокосмічного центру (NLR), Бельгійської королівської військової академії (RMA) та російського концерну «Алмаз-Антей» оцінили ушкодження літака рейсу MH17, зафіксовані на моделі і самі уламки збитого боїнгу.

Експерти NLR прийшли до висновку, що характер пошкоджень на уламках літака можуть бути «ушкодженнями від ракети 9M38M1» з боєголовкою 9N314M. Збіг було перевірено під час польового тесту в Україні.

Експерти RMA заявили, що пошкодження фюзеляжу можна порівняти тільки з дією системи БУК і боєголовки її ракети. І інших пошкоджень, які б вказували на інші версії - середній калібр або легший ракетний комплекс, або важчий ракетний комплекс - не виявлено. До того ж на місці знайшли частини ракети БУК, в тому числі фрагменти «метелики».

Експерт «Алмаз-Антея» заявив, що якщо МН17 збили за допомогою установки БУК, то це можливо тільки в разі зіткнення його з ракетою. На це, на його думку, вказують розмір і форма зони розпилення фрагментів, розміри і типи перфорації зовнішньої частини літака. У «Алмаз-Антей» вважають, що це могла бути тільки ракета 9M38.

Також російський експерт сказав, що потрібна додаткова хімічна експертиза. Експерт RMA у відповідь сказав, що хімічний аналіз не потрібен. Досить ідентифікації, проведеної Австралійською федеральною поліцією (AFP), яка вказала на механічний процес пошкодження і специфічні форми та отвори. Крім того, колекторні пластини - унікальні частини системи ракетоносія, і також унікальні для певної ракети та її платформи.

Сьогодні, 8 червня суд запланував вивчити питання, чи був збитий рейс MH17 з ракетної установки «БУК», а також, якщо дозволить час, може приступити до другого питання - про місце запуску ракети. Слідство вважає, що ЗРК встановили в сільськогосподарському полі під Первомайським, яке контролювали терористи «ДНР».

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua