НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

Пандемія: як змінилось життя українців

19:24 / 1 травня 2021

Світ вже ніколи не буде інакшим. Саме цю фразу ми все частіше чуємо на ток-шоу від політиків, експертів, та навіть від перехожих на вулиці. І в цьому є певна істина, адже всесвітня пандемія коронавірусу внесла значні поправки не лише у сферу медицини, політики чи економіки держави, а й у повсякденне життя українців. Що саме змінилося найсуттєвіше під час карантину в Україні, та як пересічні громадяни відчули на собі вплив підступного COVID-19 — розглянемо далі.

Як змінився рівень життя українців за рік пандемії

Найпершою сферою, якої болісно торкнувся карантин в Україні, став матеріальний стан і рівень життя населення. Ні для кого не секрет, що він не був високим і до початку різкого зростання захворюваності на коронавірус, адже бідність населення була й залишається однією з найголовніших проблем для наших співвітчизників у країні в цілому.

Про те, що більшість українських сімей відчула фінансові труднощі, свідчать суворі статистичні дані. Так, за рік пандемії український ВВП ще зменшився, в результаті чого наша країні зайняла майже останнє місце в Європі, випередивши за цим показником лише Молдову. Звісно, що це знайшло своє негативне відображення на рівні життя в Україні. 

Тривалий карантин в Україні із впровадженням ще жорсткіших умов спричинив зменшення не лише грошей у кишенях українців, але й можливості їх заробити. За 2020 рік, внаслідок закриття досить великої кількості підприємств, відбулося рекордне скорочення громадян із їхніх робочих місць, і через це кожен десятий українець став безробітним. Окрім того, суттєво зменшилась і кількість вакансій, яких стало вдвічі менше вже за перший місяць карантину. І це ще раз доводить, що й без того не найкращий рівень життя українців впав ще нижче.

Доля малого бізнесу: не страшний сон, а сумні реалії

Розглядаючи рівень життя українців під час пандемії, неможливо не згадати про малих підприємців, яким було дуже несолодко. Якщо раніше щороку кількість фізичних осіб-підприємців поступово зростала, то за карантинний 2020-й рік такого зростання практично не відбулось. Більш того, понад третина усіх ФОПів у країні потребують фінансової допомоги від держави. Про це свідчать державні розрахунки, а за недержавними даними, реальність – ще більш песимістична.

Згідно зі статистикою, понад 86% усіх фізичних осіб-підприємців зазнали рекордно високих збитків. І таке фінансове навантаження витримали далеко не всі: деякі власники бізнесу були вимушені взагалі припинити свою діяльність. А ті, що встояли, не лише втратили свої доходи, але й наростили борги. Результатом такої сумної статистики стала відмова багатьох ФОПів від повернення до своєї докарантинної діяльності.

Проте, є й невелика частина позитиву, адже став стрімко розвиватися онлайн-бізнес. Українці стали набагато частіше робити покупки в Інтернеті, купуючи все: від їжі до косметики, одягу та техніки. Але різко переключитись в онлайн-сферу може далеко не кожен підприємець та не кожен вид бізнесу, тому і це не зможе врятувати всіх, хто постраждав від удару пандемії.

Обмежене дозвілля

Повноцінний відпочинок — це вагома частина життя населення України, яку кожен проводив відповідно до своїх індивідуальних уподобань. Але запровадження жорстких карантинних заходів, зачинення кордонів та й загальне зниження рівня життя в Україні внесли свої корективи, змінивши звичний життєвий уклад багатьох із нас. Люди стали рідше проводити час поза межами власної оселі, зустрічатися з друзями, на деякий час взагалі забули про відвідування кінотеатрів, торгово-розважальних центрів, салонів краси, спортивних комплексів, ресторанів та інших закладів, не мали змоги подорожувати світом тощо. Хтось не міг зробити всього цього у зв’язку із закриттям ряду закладів, а комусь на це банально стало не вистачати коштів. 

Про те, як все це вплинуло на власників бізнесу та роботу підприємств у галузі обслуговування, ми вже поговорили. А як такі нові реалії сприйняли пересічні громадяни? 

Навіть із послабленням карантинних умов залишилось соціальне дистанціювання та побоювання частини населення контактувати з іншими людьми. І все частіше українці залишаються вдома, менше рухаються та заїдають стрес чимось солоденьким та зовсім некорисним. А ще й закриття спортзалів додалось, що у сукупності зі зміненими дієтичними вподобаннями призвело до набору «карантинних» кілограмів значною частиною населення.

Дистанційна робота: тимчасовий крок, який став новою нормою

Пандемія змусила всіх нас змінити своє життя абсолютно у всіх сферах. Так, дітям і педагогам необхідно було опановувати тонкощі дистанційного навчання, а офісним працівникам — віддаленої роботи. І якщо перший час це було виключно тимчасовим кроком, то в подальшому деякі компанії вирішили впровадити такий робочий графік на постійних умовах.

За статистикою, опублікованою Європейською бізнес асоціацією, в цілому віддалений режим роботи продемонстрував продуктивність на 20% більшу, ніж під час безпосереднього відвідування працівниками офісів.

У той же час, «освіта у смартфоні» отримала значно менше позитивних відгуків як від самих вчителів, так і від дітей та їхніх батьків. Такий формат навчання онлайн став справжнім випробуванням для всіх учасників освітнього процесу. Проблеми виникли не лише із якістю такого навчання, але й із соціалізацією дітей, які значний час перебували вдома без зустрічі з однолітками. 

Як то кажуть, точно не таких змін потребували наші серця. Однак, час невпинно йде, і докорінно змінюється життя населення України та інших країн світу. Тому кожному з нас потрібно адаптуватися до тих умов, в яких ми нині перебуваємо.

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua