НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

Вакцина з РФ уже в Україні. Тромбоз й AstraZeneca: чи є зв'язок та де Pfizer? – розповідає імунолог

17:38 / 8 квітня 2021

25 лютого в Україні розпочалася вакцинація препаратом CoviShield від AstraZeneca, який виготовили в Індії. Завезено було 500 тисяч доз. Нещодавно прибуло додаткових 215 тисяч доз CoronaVac від китайської компанії Sinovac. Станом на 8 квітня в Україні зробили 334 578 щеплень першою дозою. Й лише дві людини вакцинувались повністю – двома дозами. Більше про перебіг імунізації українців розповів в етері UMN Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики. 

Чому в Україні не може з'явитися “СупутникV”? 

“Супутник V” не можуть привезти, одразу вам скажу. В грудні були ухвалені зміни до закону України. У нас це передбачено, що вакцина не просто вироблена, а розроблена в країні-агресорі, по закону України, який ми маємо на сьогоднішній день, не може бути завезена. Навіть, якщо ця вакцина “Супутник V” “Сочі 2020” буде виготовлена в Італії – не можна. На тимчасово окуповані території вже вакцина завезена і там людей вакцинують. 

Чому в Україні немає вакцини Pfizer?

Pfizer має замовлення, навіть перезамовлення. Ще рік тому, влітку виробник сформував потреби. І виробник не встигає виконувати замовлення таких країн, як Німеччина. Особливо, німці не розуміють, чому Pfizer? Бо це - їхній BioNTech, вакцина Pfizer BioNTech COVID-19. І вона розроблена на податки німців. Тобто німецька компанія разом з Pfizer розробила вакцину. Запитайте німців за Pfizer, вони кажуть Pfizer BioNTech. Це їхні подакти пішли на розробку цієї вакцини. Вони скажуть: “Яка Україна? Спершу ми”. Коли я своєму товаришу, який живе у Франкфурті на Майні, телефонував і спитав, що у вас там з вакцинацією? Він сказав, що через 3 дні вакцина закінчилася. А у нас тут розповідали, що у Молдові вже теж почалася вакцинація. Телефоную колегам у Молдову і питаю про вакцинацію, бо у нас тут ЗМІ розказують, що Молдова вже вакцинує. А виявляється, у них ще навіть вакцини немає. Проблеми є у всіх країнах. Окрім, певно, Ізраїлю... 

Чи викликає AstraZeneca тромбози?

Виробники вакцини від AstraZeneca для Євросоюзу затримують поставки на понад 2 місяці. Заводи не справляються. Деякі партії йдуть в брак, не допускає на ринок контроль якості. Вони нікуди не вивозяться, вони утилізуються. Є дефіцит вакцини. 

Історія з тромбозом. Все, що було оприлюднено у ЗМІ, як виявилося, неофіційна позиція Європейського агентства з лікарських засобів (ЕМА). Що відбулося? ЕМА не визнає це як доведений причинно-наслідковий зв'язок. COVID-19 набагато частіше сам по собі, це доведено, навіть, коли перебігає без симптомів, призводить до тромбозів. Навіть, коли ви хворіли COVID-19 і не знали про це, він ускладнюється тромбозом венозних синусів і вен головного мозку, про який зараз йдеться. Але, якщо говорити про клінічні дослідження і нагляд за вакциною після того, як почали вакцинуватися мільйони людей, то будь-яка серйозна подія повинна бути внесена в інструкцію. А це серйозна подія - смерть протягом 30 днів. І от саме ця подія вноситься у досьє на препарат як несприятлива подія. Незважаючи навіть на те, що не доведений причинно-наслідковий зв'язок. Так ЕМА і зробила. Це називається фармаконагляд. 

Чому в Україні лише двоє людей завершили вакцинацію?

Першу дозу ці люди отримали раніше, ніж в Україні почалася вакцинація. В іншій країні. У них настав час другої вакцинації, вони приїхали в Україну як громадяни нашої країни. І як група пріоритетності отримали другу дозу тут, після цього потрапили в статистику. 

Чи встигне Україна впродовж року вакцинувати 70% дорослого населення? 

Якщо брати наявність вакцин, в принципі, так. Але я вже озвучував неодноразово, що скептично ставлюся до того, що 70% дорослого населення погодиться на вакцинацію. Це не означає, що ми не повинні прагнути, аби населення погодилося на вакцинацію. І в принципі є розрахунки, що у нас до кінця року буде достатньо вакцини. Це якщо говорити про фінанси та про попередні домовленості. І те, що в середині літа ми очікуємо зниження, як вартості вакцини, так і збільшення наповнення ринку вакцини для того, щоб попит перевищував пропозицію. Такі прогнози є на глобальному рівні. Передумови є, але без погодження з населенням, без прихильності населення вакцинації бути не може.

Чи знаєте, коли, яка вакцина і в якій кількості надійде до України? 

У нас ситуація така, ми очікували, що у нас у лютому надійде 117 тисяч доз Pfizer. Буквально впродовж години засідання штабу ми повністю міняли стратегію, тому що Pfizer раптово підтвердив, що відтерміновує поставки вакцини в Україну. Що ми зробили? Ми тоді міняли цільові групи, бо бачили, що прийде AstraZeneca і знали, у якій кількості. Потім, коли починали другий етап, у нас було підтвердження, що ми отримаємо 1,5 млн доз до кінця березня від індійського виробника. І буквально напередодні 1 квітня приходить інформація про те, що Індія обмежує експорт вакцини. І всі наші плани коту під хвіст. Перед цим було підтвердження, що Китай надає нам 700 тисяч доз… В принципі, 1,5 млн доз Covishield (AstraZeneca), 700 тисяч доз CoronaVac (Sinovac), плюс 117 тисяч доз Pfizer BioNTech. Плюс нам обіцяли 600 тисяч доз вакцини від південно-корейського виробника поставити до кінця березня. Нам би цього вистачило, щоб 100% всіх покрити. Кінець березня нам говорять, Китай обмежує експорт, Індія обмежує експорт. Замість 700 тисяч доз CoronaVac приходить 215 тисяч доз. Замість 1,5 млн доз Covishield - нічого не приходить. 

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua