НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

Законопроекти щодо змін в законі про мову виглядають загрозою, – розробник закону

14:09 / 3 березня 2021

Депутати Верховної Ради намагаються змінити норму про штрафи в Законі про забезпечення та функціонування української мови як державної, щодо обов'язкового вирокистання української у сфері послуг. Зареєстровано два законопроекти, які стосуються 57 статті Закону. Один 4638 – пропонує взагаіл вилучити із Закону норми про штраф, а 4638-2 – відтерміновує застосування відповідних норм. В етері UMN один із авторів закону про мову Тарас Шамайда розповів, хто ці документи підтримує й намагається проштовхнути на голосування в Раді та чим вони загрожують. 

Ми очікували різних підступів від нинішньої влади, оскільки позиція їхня така… доволі двозначна була завжди щодо закону про мову. Але слід сказати, що до останнього в принципі лише тільки маргінали, як Бужанський і Шевченко, Брагар і всі подібні ним українофоби, ініціювали зміни до закону про мову. Пам’ятаєте, минулого року, наприклад, епопею з законопроектом Бужанського, який хотів заблокувати остаточний перехід шкіл на українську мову. Тепер ситуація змінилася, тому що з’явився оцей другий законопроект. Тобто, крім Бужанського і компанії, свій законопроект внесли люди, які раніше позиціонувалися як захисники української мови, які завжди казали “не треба чіпати закон про мову”, треба це винести за дужки, хай собі працює. Це пан Потураєв і пані Кравчук, і голова партії “Слуга народу” Корнієнко власною персоною. І ось такий склад співавторів цього закону, який, нібито відтерміновує... Хоча, як можна відтерміновувати те, що вже діє? Це щось нове у юриспруденції... Але у цього другого законопроекту... його авторів… Їхнє значення як фракції Слуга народу, їхнє позиціонування як великих захисників української мови, воно створює загрозу, що цього разу може бути більше голосів за цей законопроект. І це, дійсно, велика загроза, тому що закон працює.

Тарас Шамайда, співавтор закону про мову, співкоординатор руху "Простір свободи"

Він зауважив, що у сфери послуг було достатньо часу для переходу на українську.

Був перехідний період 18 місяців. Крім усіх отих років незалежності, і ще 18 місяців був перехілний період, щоб офіціанти навчилися казати “добрий день”, “ваша решта”. Щоб надрукували меню українською там, де їх немає і так далі. Цей закон запрацював. Ви пам’ятаєте, яка була шалена кампанія перед 16 січня з усіх-усіх закритих медведчуківських помийок. Зараз закритих, а тоді вони були відкриті і розповідали, як будуть розпинати російськомовних бабусь за кожне російське слово. Хоча це брехня. Тому що ми знаємо, що закон не забороняє ні російську мову, ні жодну іншу. Якщо клієнт і надавач послуг за взаємною згодою домовилися, вони можуть спілкуватися будь-якою мовою. Але, якщо українець хоче отримати у своїй державі послугу українською, це йому має бути гарантоване. І от закон запрацював. Уже 2 опитування всеукраїнських проведено і соціологія свідчить, що всупереч, можливо, чиїмось очікуванням, абсолютна більшість українців це підтримують. Підтримують цю норму. І тому, звичайно, ці законопроекти, вони виглядають не просто абсурдними, вони виглядають загрозою. По-перше, загрозливими по суті, тому що вони підпривають єдність українського народу, однією з підвалин якого є мова. Дивіться, мільйони людей нарешті отримали можливість отримувати послуги українською мовою. Конфліктів значних, яких би можна було очікувати у тій кількості у такій величезній країні, не відбувається. Ви абсолютно праві, що всюди стало більше української мови. Чому її стало більше? На когось подіяв сам факт, що існує закон. На когось подіяла якась самореклама,якийсь приклад позитивний. Але є і такі категорії надавачів послуг, на яких діє тільки загроза штрафу. Так? Жодної людини ще не оштрафовано. Точніше, не людини, а навіть на заклади накладається штраф. Жодної людини не оштрафовано, але сам факт, якщо ти не будеш виконувати закон, тобі буде попередження, можливо. І потім колись, можливо, буде штраф. Цей факт для тих, кому лагідна українізація не допомагає, справляє враження, що все одно треба закон виконувати. Це важливий фактор. І ось тут є підміна понять. Коли зараз автори законопроектів кажуть, що ми відміняємо штрафи. Питання не в штрафах, як в таких, питання в тому, що існує цілісна система: норми закону, матеріальні норми і механізм захисту прав людей.

Тарас Шамайда, співавтор закону про мову, співкоординатор руху "Простір свободи"

Співавтор закону про мову сподівається, що ці законопроєкти не пропустять в сесійну залу Ради. 

Ми сподіваємося, що вони все ж схаменуться. Тим більше, що там не тільки громадськість, а й представники влади. Владні інституції. Вони теж виступають проти цього закону, це також треба взяти до уваги. Скажімо, уповноважений із захисту державної мови чітко написав, що обидва ці законопроекти, вони порушують купу статей Конституції. Вони звужують права громадян, в тому числі на отримання послуг українською мовою. Вони зараз є і по суті зараз їх забирають через скасування механізму захисту цього права. Міністр юстиції, до речі, написав, що не треба взагалі чіпати закон про мову. Він чудово працює. Міністерство фінансів проти цього. Показово, що лише міністр культури та інформполітики Ткаченко по суті єдиний з таких посадовців написав висновок, що він підтримує цей законопроект Потураєва і компанії. Це дуже сумно, тому що міністр, який має перший стояти на сторожі мови, він єдиний підтримує цю провокацію.

Тарас Шамайда, співавтор закону про мову, співкоординатор руху "Простір свободи"

Шамайда додав, що закон про мову поміркований. 

При тому, що він дуже прогнозований. Наперед відомо, коли, через скільки місяців, скільки років набуває чинності яка норма і тому він так плавно набуває чинності. І тому люди його підтримують, і тому він працює, і тому стало набагато більше за останній місяць української мови у сфері послуг. Тому що це все прогнозовано, як все це діє. І тому оця смиканина туди-сюди - “А давайте це скасуємо”, “А давайте, може, безкарно будемо порушувати” - це просто провокація. І, якщо це ще на пленарні засідання будуть пхати, я переконаний, просто будуть серйозні протести. І мені от незрозуміло, хто хоче ці протести провокувати? Тому що ясно, що Потураєв, Кравчук і Корнієнко не самі до цього додумалися. Ясно, що вони отримали вказівку на Банковій вносити цей законопроект. То і вони самі, і люди ці на Банковій, які давали їм такі вказівки, повинні просто одуматися.

Тарас Шамайда, співавтор закону про мову, співкоординатор руху "Простір свободи"

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua