НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

Глобальне потепління: правда чи міф? Причини, наслідки та загроза людству

12:05 / 27 лютого 2021

Глобальне потепління – це одна з найстрашніших проблем людства, публікації про яку з'являються в найбільших новинних виданнях впродовж останніх 30 років. У потоці інформації складно зрозуміти, чому вірити, тому пропонуємо ознайомитися з короткою витримкою інформації щодо глобального потепління та загрози людству, які воно несе, згідно з даними World Meteorological Organization, Національної Американської академії наук і доповіді Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (IPCC), що була створена ООН.

Наукове співтовариство та світові видання останні декілька років б'ють тривогу. Однак деякі публікації перебільшують загрозу та сіють паніку, тому не варто вірити всьому наосліп – краще озброїтися фактажем і ознайомитися з думкою експертів.

У доповіді IPCC 2018 року, яку назвали «приголомшливим сигналом тривоги для світу», був заклик скоротити кількість викидів вуглекислого газу в атмосферу на 45% до 2030 року. За доповіддю пішла ціла серія публікацій в ЗМІ, серед яких була й стаття в The Guardian, в якій стверджувалося, що у людства «залишилося тільки 12 років, щоб запобігти кліматичній катастрофі».

Однак 2030 рік, стверджують автори доповіді, не дата апокаліпсису, а всього лише показова межа, до якого урядам розвинених країн світу рекомендовано вжити заходів для збереження та відновлення дружній людині екології. При зменшенні викидів на 45% вдасться уникнути масштабних руйнувань, адже температура підніметься лише на 1,5°С, і природні катаклізми через потепління торкнуться поки лише невеликих островів.

У 2019 на сайті The Independent з'явилася стаття про те, що до 2050 року людська цивілізація в звичному розумінні зникне. У доповіді австралійського Національного центру з відновлення клімату також наводився такий сценарій, причиною якого називалося підняття планетарної температури на 3°С до 2050 року. За інформацією IPCC, це дійсно станеться до 2100 року, якщо людство не вживе термінових заходів. Уникнути цього допоможе перехід на поновлювані джерела енергії до 2050 року, до чого й закликає ООН – тоді до 2070 року температура підвищиться лише на 2 °С.

Причини та наслідки глобального потепління: це треба знати 

Причина глобального потепління – занадто великі викиди вуглекислого газу в атмосферу, які спричиняють зростання планетарної температури.

Причина викидів вуглекислого газу – активний розвиток промисловості. Згідно з дослідженнями експертів зі зміни клімату, за 2008-2018 роки середня температура повітря зросла на 1,0 °С, що вище за доіндустріальний рівень. У 2030-2050 роках температура зросте на 1,5 °С, що є критичною межею, встановленою Паризькою кліматичною угодою в 2015 році. Перевищення критичної межі стане причиною порушення балансу морських екосистем через зміни рівня насиченості води киснем і її кислотності.

Паризьку угоду, яка регулює заходи щодо зниження вмісту вуглекислого газу в атмосфері з 2020 року, підписали майже 200 країн світу. Однак практична реалізація цього плану «кульгає» – учасникам виявилося складно прийти до єдиної думки щодо низки питань. Втім, згідно з доповіддю IPCC, навіть якщо більшість учасників Паризької угоди вдадуться до своєчасних заходів, до 2100 року температура все одно підніметься на 3,2 °С.

На думку експертів, це призведе до того, що рівень води на планеті через танення льодовиків підвищиться на 40 см, і в результаті будуть затоплені острови та прибережні території. При цьому клімат в тропіках і Середземномор'ї стане більш сухим, що викличе нестачу прісної води.

Зростання температури всього лише на 0,5 °С призведе до збільшення пікових значень температури в спекотну пору року, а також збільшить довжину та періодичність теплових хвиль в Центральній і Східній Європі. Це знизить якість життя та стане загрозою для здоров'я метеозалежних людей і людей з серйозними захворюваннями. Ще один руйнівний наслідок потепління – зниження врожайності на планеті до 15%. 

Підвищення температури на планеті призведе до осушення річок і озер, прискорення кругообігу води в природі, що, в свою чергу, призведе до нерівномірного розподілу річної норми опадів у різних регіонах. 

Уже зараз ми спостерігаємо аномальні природні явища в багатьох країнах світу, і глобальне потепління в Україні зокрема. У попередні роки у нас була аномально тепла зима, що призводить до зниження рівня ґрунтових вод, міняються кліматичні зони та сезонні температури, через що зросла популяція шкідників і опинилися під загрозою лісові насадження в Поліссі, які є природним поглиначем вуглецю. 

Що можу зробити саме я

Як бачите, загроза глобального потепління – зовсім не міф, а реальна загроза людству. І кожен з нас зобов'язаний знати про неї та брати посильну участь в її нейтралізації. Є способи допомогти планеті, доступні кожному:

  1. економити електроенергію;
  2. частіше користуватися громадським транспортом;
  3. скоротити споживання м'яса (його виробництво характеризується наймасштабнішими викидами парникових газів в агросекторі);
  4. утилізувати, повторно використовувати продукцію та зменшувати споживання взагалі;
  5. розповідати оточуючим правду про проблему глобального потепління.

Будьмо ж свідомими заради власного блага, блага наших дітей і онуків на цій планеті.

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua