НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

На Стерненка може чекати ще один вирок – адвокат

19:18 / 24 лютого 2021

Приморський суд Одеси визнав активіста Сергія Стерненка винним у справі про викрадення депутата Комінтернівської районної ради Сергія Щербіча. Стерненка засудили до 7 років й 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна. Після суду в Україні відбулися масові акції протесту.

Захист подаватиме апеляцію. Катерина Супрун в етері UMN поспілкувалася з адвокатом Сергія Стерненка Віталієм Коломійцем. Він розповів про стан усіх справ щодо одеського активіста. 

Розкажіть нам, які можливі строки подання апеляції по цій справі, по вироку, який ми вчора почули? Наскільки це може затягнутися? Скільки Сергій може перебувати у такому невизначеному стані у СІЗО?

Суто юридично, це може затягнутися на 1,5-2 місяці мінімум. Але, якщо враховувати політичні фактори, і на них, я думаю, треба робити основний акцент, то процес у нас, на жаль, зараз ще поки політично вмотивований... І справа, коли, наприклад, видавали беркутівців… Коли по процесу цього не можна було робити, а їх все одно видавали… Залежно від політичної кон'юнктури це може бути дуже швидко. Суто юридично процедура передбачає, що є 30 днів на апеляційне оскарження. Кожна сторона повинна подати в суд першої інстанції свої скарги. Суд чекає до спливу цього 30-денного строку і потім відправляє в суд апеляційної інстанції. І от суддя апеляційної інстанції в межах підготовки до апеляційного провадження може вирішувати питання про зміну запобіжного заходу. 

Стосовно того, що вчора була інформація, що невідомо, де Сергій перебуває. Сьогодні вже є записка. Очевидно, його знайшли. Що це було взагалі? Як так може бути, що не могли знайти його? 

Процедура етапування передбачає декілька кроків. Не обов'язково, що його повезли одразу в СІЗО. Могли його спочатку в ІТТ (ізолятор тимчасового тримання -ред.), там оформляти якісь документи. Якщо це вперше затриманий, часто возять на флюорографію перевіряють. А могли одразу в СІЗО його відвезти і просто там начальник чи черговий зміни по СІЗО теж розуміє всю відповідальність ситуації і розуміє, що до Сергія попередньо вжиті заходи безпеки. І просто якась бюрократична частина зайняла певний час. Плюс, можливо, вирішував питання, щоб, або посадити в камеру до того, до кого треба, або забезпечити умови, які дійсно виключали якісь ризики з небезпекою для життя. 

Так само вчора була інформація, що є небезпека для життя. Чи це відповідає дійсності? Чи можливе переведення в інший заклад? 

Спочатку ми планували, щоб було здійснене переведення в Київ в установи Мін'юсту слідчі ізолятори. Але, коли пішли з Сергієм узгоджувати, то Сергій сказав, що немає сенсу на такі довгі етапи їздити - з Києва в Одесу. Два суди в Одесі. І це йому по два рази на тиждень по 8 годин… Ну, просто важкі умови переїздів. Між Києвом і Одесою та назад. І це в холодному цьому “бобіку”, тому вирішили поки залишатися в Одесі і там пробувати забезпечити заходи безпеки. Дійсно, небезпека є. Купа погроз Сергію, починаючи з 2014 року. Так само ми розуміємо, якщо основний бенефіціар нападів на Сергія Стерненка - це місцевий очільник… Я думаю, він має достатньо впливу, як серед криміналітету, який там перебуває в СІЗО, так і серед адміністрації. 

Чи є змога контролювати його безпеку поки він перебуває в СІЗО для того, щоб дійсно не було шкоди життю та його здоров'ю? 

На жаль, засоби зв'язку прямо недоступні в СІЗО. І я думаю, що Сергію будуть у будь-який спосіб перешкоджати здійснювати відкриту комунікацію. І навіть якщо, суто теоретично, у нього така можливість з'явиться контролювати ці заходи, нам доведеться просто там чергуватися між адвокатами, їздити до Сергія. І, можливо, хтось з народних депутатів, вони також мають право допуску до території СІЗО, зможе його відвідувати. Може, уповноважений з прав людини відвідувати. 

До речі, чи уповноважена з прав людини Людмила Денісова може якось вплинути на ситуацію? 

У будь-якому випадку хотілося б, щоб вона цю ситуацію тримала в себе на контролі, оскільки події, бачите, розвиваються досить хаотично. Принаймні зовнішній їх прояв хаотичний, непередбачуваний, оскільки дуже дивне звинувачення вийшло. Найгірше, що вчора чекали, люди були у такому настрої… Окей, давайте фальсифікуйте! Давайте умовне, йдемо далі боротися. Вони роблять максимальну несправедливість. Навіть не для юристів очевидну. За 300 гривень - 7 років з конфіскацією майна, Яке ґрунтується на свідченнях однієї людини? При чому розбій - це виключно злочин проти власності. Єдина причина посягання - це заволодіти майном. Але, якщо ця причина дійсно була, як дійсно суддя описує, то чому іншим майном, так званого потерпілого цього активіста антимайдану, не заволоділи? То він лишився з мобільними телефонами, у кросівках, у куртці. Я думаю, кооперативи розбійників навіть, наприклад, на інтелегентній Троєщині такого б не пробачили. 

Хочу уточнити. Ви сказали зараз про розбій. Але от стосовно того, що серед статей, які інкримінувалися, було викрадення. Викрадення - термін давності пройшов. Уточніть, будь ласка, які конкретно статті інкримінували? За що конкретно 7 років і 3 місяці? 

Дивіться, ця справа сприймалася виключно як “про викрадення тітушки”. Є справа “про викрадення тітушки”. Є справа про самозахист, є справа про “Стерненка-наркобарона всія України”.  Тобто ця справа була як ключовий лейтмотив викрадення цього активіста партії “Родіна”. З цим власне було пов'язане, що от дивіться: “у нього легкі тілесні навіть є, от експертиза одеська показала. Численні синці в області сідниць, внизу спини”. Тобто вся об'єктивна сторона, вона описувалася виключно цим складом злочину - викрадення, заподіяння якихось там легких тілесних ушкоджень. Але, описуючи викрадення, суддя каже: “добре, тут строк закінчився”. Але як же суд проводив такі засідання і як він забезпечував процес? Що за 5 років… чи більше… за 6 років потерпілий не хотів являтися? Як це може бути? Фактично, викрадення - то твій приватний інтерес, щоб довести до покарання цих, так званих кіднеперів. Але де був той потерпілий? Чому його ледь не в розшук оголошували? Вони от дочекалися і, я так думаю, можливо, моє от таке припущення, що, коли вирішували, наприклад, вирівняти ситуацію по ОПЗЖ, щоб когось з проукраїнської сторони принести в жертву, так би мовити, електорату, почали піднімати інформацію по Сергію, бачать, що самооборона ніяк там не проходить, справа розсипається. Справа максимально публічна. Ці люди у матеріалі. І тут не вийде навісити, а є ось така тихенька спокійна справа, де Сергій Стерненко без адвокатів сам ходить, там захищається. Впевнений у своїй позиції, і тут “давайте її реалізуємо”. У мене таке уявлення. 

Є ще питання стосовно справ про самозахист та про “Стерненка-наркобарона”. Що зараз відбувається? Що по цих справах можна очікувати й коли? 

Я так бачу, що нам доведеться включатися і в цю справу, вступати і там, де про ці звинувачення по наркотиках, бо не виключено, що вони так само будуть доводити з усім її абсурдом до обвинувального вироку. Тому я по ній поки що нічого не можу сказати, на якій вона стадії. Тобто ті справи, в яких Сергій казав “та це повний абсурд”, була зрозуміла позиція. Ось так. Ми, якби не витрачали час, не вступали. Там, де по самозахисту, там, де дійсно було багато різних взаємовиключних експертиз, якихось показань, якихось незрозумілих пояснень спеціалістів. Там довелося включитися, розбивати вигадані їхні правові позиції. В справі про самозахист зараз триває ознайомлення, вивчення матеріалів, відкритих стороною обвинувачення. Ще декілька томів лишилося. Наступним буде відкриття наших матеріалів, сторони захисту. І тоді ми перейдемо до найцікавішого, до допиту експертів СМЕ (судмедекспертизи - ред.), які давали висновки. Одні - “догнав”, “добив”. Інший - “там вертикальне положення”, “горизонтальне”. Ще хтось - “людина з пораненням серця повинна була загинути за 10 секунд”. Купа такого. Я думаю, медіа дуже цікаво буде дізнатися, як у нас функціонують ці фабрики фальсифікацій доказів, так звані відомчі експертні уствнови. От ми розраховуємо, що найцікавіша стадія буде в справі про самозахист. А по тих наркотиках доведеться вступити, вивчати матеріали, уже будемо давати на випередження якусь інформацію. 

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua