НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

Додаток «Дія». Що це таке та як ним користуватись?

12:19 / 13 лютого 2021

Напевне, мрією кожного українця є звільнення від всюдисущого бюрократизму, який дратує абсолютно всіх. Порятунком від нескінченних та безглуздих черг став мобільний додаток «Дія», офіційний реліз якого відбувся 6 лютого 2020 року. Окрім цього, паралельно існує й однойменний вебпортал, що допомагає вирішити безліч важливих питань всього у декілька кліків, не виходячи з дому.

Додаток став невід’ємною частиною цілісного проєкту Міністерства цифрової трансформації України під назвою «держава у смартфоні». 

За допомогою зручного додатка спрощується велика кількість процесів, що пов’язані з отриманням різноманітних державних послуг. Тим не менш, ще не всі українці в повній мірі змогли відчути всі переваги користування цим сервісом, та й не кожен знає про його користь у повсякденному житті. Принципи роботи застосунку та його відмінні особливості більш детально розглянемо далі, відповідаючи на найбільш поширені питання щодо нього.

Що являє собою мобільний додаток «Дія» 

У першу чергу, назва додатка — це скорочення від фрази «Держава і я». Це — важливий державний проєкт, фінансування якого відбувається за рахунок як нашої держави, так і за сприяння іноземних фондів. Він був презентований президентом Володимиром Зеленським та членами Кабінету Міністрів України. 

Основною концепцією додатка є спрощення процесу отримання державних послуг для громадян України та максимальне переведення їх у режим онлайн. Такий сервіс дозволяє забути про довжелезні черги до кабінетів чиновників, так як тепер публічні послуги доступні прямо у телефоні чи на відповідному сайті. Він націлений на значне прискорення комунікації із чиновниками, а також заощадження бюджету та зменшення корупції.

Додаток «Дія»: які послуги будуть доступні онлайн

Завдяки «Дії» (мобільному додатку та вебпорталу) українці мають змогу отримувати ряд послуг від держави в режимі онлайн. Зазначимо деякі з них:

- відкриття та реєстрація ФОП за декілька кліків;

- послуга «еМалятко», що дозволяє зареєструвати народження та місце проживання дитини, отримання фінансової допомоги від держави тощо;

- ідентифікація підпису документів за допомогою Bank ID;

- сплата штрафів прямо у додатку;

- зручне отримання особистої інформації за рахунок особистого кабінету з п’яти реєстрів (юридичних та фізичних осіб, громадських формувань, земельного кадастру тощо);

- отримання українцями, що досягли 14-річного віку, індивідуального податкового номеру під час оформлення ID-картки;

- реєстрація ТОВ.

Окрім цього, за допомогою додатка ви також можете зручно зберігати важливі для вас копії документів:

- ID-картки;

- закордонного паспорту;

- водійських прав;

- техпаспорту на власне авто;

- студентського квитка.

При цьому відображатися будуть лише документи нового зразка, а паперові чи ламіновані водійські права — ні.

Також зазначимо, що кожен електронний документ, що зберігається у додатку, у разі необхідності зможе стати засобом ідентифікації вас як особи чи підтвердити ваше право власності на авто. Тобто такий цифровий паспорт чи податковий номер ви можете пред’являти прямо з екрана вашого телефону.

Де завантажити додаток «Дія» 

Наразі у кожного охочого почати користуватися зручним додатком є можливість вільно завантажити його у крамниці застосунків відповідно до моделі вашого телефону: у сервісі Google Play Market — для власників смартфонів на базі операційної системи Android та у App Store — для ОС iOS. Також це можна зробити безпосередньо на офіційному сайті послуги.

Завантаження та користування додатком є безкоштовним.

Як зареєструватись у додатку «Дія» 

Для реєстрації у сервісі вам буде потрібно здійснити декілька простих кроків:

- після завантаження додатка пройти реєстрацію за допомогою Bank ID, вказавши при цьому номер вашої власної банківської картки;

- отримати на ваш мобільний телефон СМС із кодом підтвердження, який буде необхідно ввести у відповідне поле у додатку для завершення процесу авторизації;

- вигадати та ввести код-пароль, що надалі буде використовуватися для входу до системи (також при згоді користувача для цього можна буде користуватися Touch ID або Face ID).

Як працює додаток «Дія» 

Користуватись усіма функціями державного додатка можна лише за умови доступу до Інтернету. До речі, деякі мобільні оператори вже надають безкоштовний трафік безпосередньо для цього сервісу. 

При цьому зазначимо, що ваші документи будуть доступні в додатку та за відсутності підключення до мережі, тобто ви зможете передивитися їх у будь-який момент навіть офлайн. Але для того, аби перевірити достовірність цих даних, особливо під час пред’явлення такого цифрового посвідчення іншим особам, вже знадобиться Інтернет.

Також для повноцінної роботи з додатком вам знадобиться електронний підпис, отримати який безкоштовно ви можете за допомогою державних центрів сертифікації. Таким, наприклад, є АЦСК Податкової служби України. За додаткову плату ви можете отримати його і в акредитованих центрах сертифікації. 

На стартовій сторінці «Дії» ви зможете знайти декілька розділів, що допоможуть вам у навігації. Серед них є функції системи та підказки щодо користування системою, найчастіші питання та відповіді, служба підтримки, налаштування, за допомогою яких ви можете змінити пін код для входу в додаток чи Touch ID, а також вихід із системи при необхідності.

Безпека особистих даних

Ще одне надважливе питання, яке турбує кожного українця, який хоче користуватися додатком «Дія», — це питання безпеки, адже у застосунку зберігаються особисті дані користувача. Тому й виникають побоювання, що систему можуть зламати, а вашими даними зможе скористатися хтось інший.

Розробники додатка запевняють, що система чудово захищена від будь-яких можливих посягань ззовні, тому переживати про це не потрібно. Вся важлива інформація зберігається на платформі виключно у зашифрованому вигляді, а сама вона чітко відповідає всім високим світовим стандартам захисту від кіберзагроз.

Що робити при виникненні проблем із завантаженням додатка

Після того, як запуск роботи додатка був офіційно проголошений главою держави, ажіотаж на його завантаження побив усі рекорди. Звісно, за таких умов могло відбуватися перевантаження системи, і в той час могли виникати проблеми із його завантаженням. Проте, з тих пір минуло доволі немало часу, і наразі шаленого потоку нових користувачів вже немає. 

Якщо ж у вас виникають певні проблеми чи питання, ви завжди можете користуватися техпідтримкою — така функція є і безпосередньо в додатку, і на вебпорталі сервісу.

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua