НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

Справа Шеремета: "білоруські плівки" як нова надія обвинувачених. Репортаж із зали суду

16:52 / 13 січня 2021
Фото: Новинарня

У Шевченківському районному суді Києва у вівторок, 12 січня, відбулося засідання у “справі Шеремета” – перше після опублікування “білоруських плівок” та обговорення намірів КДБ підірвати журналіста ще 2012 року. Усіх цікавило питання, як це вплине на долю українських обвинувачених – Антоненка-“Ріфа”, який уже понад рік сидить за ґратами, Кузьменко і Дугарь, пише Олена Максименко для видання "Новинарня".

На закрите засідання допустили представників медіа, але не дозволили зайти рідним обвинувачених. Попри холод, кілька десятків активістів стояли в “групі підтримки” надворі.

Бійці Нацгвардії на охороні судового засідання у “справі Шеремета” 12 січня 2021 року. Фото: Олена Максименко, Новинарня

Захист подав клопотання щодо видалення сторонніх осіб, які не є учасниками процесу. Йшлося про чоловіків у цивільному, які ймовірно представляли поліцію або судову охорону.

“Представники поліції тут (у залі суду) зайві, тому прошу їх видалити, – заявив адвокат Станіслав Кулик. – Під судом присутні мама Антоненка, чоловік Кузьменко й інші родичі, які не можуть потрапити на засідання через заборону. Якщо є ухвала про закрите судове засідання, треба виконати її й не допустити інших осіб”.

Після короткої наради суд погодився видалити не причетних до процесу осіб. Проте, з наших спостережень, один такий “смотрящий” таки залишився в залі.

Судді у “справі Шеремета” 12 січня 2021 року. Фото: Олена Максименко, Новинарня

Вели засідання судді Оксана Голуб та Марина Антонюк. Також були присутні прокурор Михайло Тішин, і нові захисники з боку потерпілої сторони, що тільки-но почали ознайомлюватись із матеріалами справи. Наприкінці засідання прокурор відмовився давати коментарі журналістам.

Уже на початку з’ясувалося, що, попри ухвалу судді на попередньому засіданні, Антоненка не доправили до лікарів, як було обіцяно. Стан арештованого військового ССО досі незадовільний, Ріф показує на долоні зуб, який випав нещодавно в ув’язнені.

Бойовий медик ЗСУ Яна Дугарь на суді. Фото: Олена Максименко, Новинарня

“У мене почали випадати зуби, я навіть із собою приніс! – сказав зі скляного боксу Андрій Антоненко. – Це просто прямі наслідки перебування в ув’язненні незаконно, це збоїть уже нервова система. І це вже після надання тієї медичної допомоги, на яку вони спроможні. Тобто кваліфікована допомога – така, як потрібно – все одно там не надається”.

“До лікарів мене не вивозили. Наскільки я розумію, лікарі лише надали якийсь папірець, нібито вони надали допомогу. Прийшов хірург, який не має відношення до цієї справи, і сказав, що ви маєте надати заявку за два тижні, щоб її розглянули і щоб вас вивезли. По місцю це неможливо зробити, тому що потрібні певні маніпуляції, УЗД, можливо, навіть хірургічне втручання. Зараз ми цим питанням займаємося. Вони чесно сказали, що не можуть цього зробити. Але надавати якісь папірці, наче вони виконали рішення суду – це брехня!” – розповів Антоненко.

Андрій Антоненко “Ріффмастер” на судовому засіданні 12 січня 2021 року. Фото: Олена Максименко, Новинарня

За словами адвокатів, зараз адвокати працюють над тим, щоб Андрія таки відвезли в лікарню на обстеження.

Попри офіційну позицію МВС щодо “білоруських плівок” (мовляв, це впливає хіба що на пошук замовників вбивства Шеремета, тоді як виконавці – ось вони), ці записи породжують в обвинувачених надію на зрушення в справі.

“Ми розглядаємо це на свою користь, – говорить лікарка й волонтерка, обвинувачена Юлія Кузьменко “Ліса”. – Я вважаю, ці плівки справжні, тому що все ж таки дата, коли загинув Павло Шеремет, 20 липня – це дата інавгурації Лукашенка. Таке співпадіння – дійсно опозиційний [до Лукашенка] журналіст, і така дата…”

Юлія Кузьменко залишається під домашнім арештом. Фото: Олена Максименко, Новинарня

Андрій Антоненко теж наголошує на тому, що він не винний, і оприлюднені записи розмов білоруських КДБістів це підтверджують.

“Майте мужність прийти і визнати те, що ви зробили справу проти непричетних людей! – обурюється Ріффмастер. – Звільнити мене з-під варти, Кузьменко з-під домашнього арешту, взагалі зняти з нас ці нікчемні обвинувачення! Нехай ваші міністри шукають справжніх убивць, займаються своєю роботою, а не фабрикують справу проти чесних людей, для яких честь і гідність – це найперше!”

Оптимістично налаштований і захисник Кузьменко Тарас Безпалий. “Якщо підтвердиться, що ці розмови дійсно мали місце, то ми бачимо вже, по-перше, чіткий мотив вчинення вбивства, ми бачимо чітку дату, і ми бачимо спосіб вчинення вбивства, який був оголошений ще у 2012 році фактично, якщо вірити цим “плівкам”. Яким чином це вплине? Я не сподіваюся, що МВС якось визнає свою помилку. Проте ми як сторона захисту зробимо все можливе, щоб долучити ці “плівки” й експертизи по них до матеріалів справи. І запитати в осіб, які причетні до запису, щоб довести суду, що були інші особи, котрі мали мотив вчинити вбивство Павла Шеремета. І це аж ніяк не Антоненко, не Дугарь і не Кузьменко”, – сказав адвокат.

Андрій Антоненко “Ріффмастер” (у боксі), Юлія Кузьменко (праворуч), адвокат та Яна Дугарь на судовому засіданні 12 січня 2021 року. Фото: Олена Максименко, Новинарня

Безпалий назвав засідання більш технічним, тому що прокурор просто долучив матеріали справи, в яких він обґрунтовує позицію сторони обвинувачення (плюс 11 томів). На щастя, обійшлося без кількагодинного перелічування назв документів, як було попереднього разу.

Наступне засідання у “справі Шеремета” відбудеться 19 січня.

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua