НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

Справа Бутусова – це правовий абсурд, - юрист

17:51 / 29 листопада 2021

26 листопада під час пресмарафону між Володимиром Зеленським та Юрієм Бутусовим сталася сварка. Бутусов, зокрема, говорив, що Зеленський бреше. 27 листопада, у Facebook Юрій Бутусов опублікував відео, де стріляє з гаубиці Д-20 калібром 152 мм.  

28 листопада у ДБР повідомили, що розпочали кримінальне провадження та вивчають відео, яке опублікував журналіст.

Після цього Юрій Бутусов  написав, що таким чином президент Зеленський помстився йому за пресконференцію, яка була 26 листопада 2021 року. 

Що не так зі справою Бутусова, чи справді це можна вважати помстою Зеленського та хто має проводити розслідування – в етері UMN відповідав керівник юридичної компанії “Сенс консалтинг” Леонід Маслов.

Мені дуже дивно, що постріл по окупантах, які вдерлися на нашу територію можна кваліфікувати як злочин. Це нахабство. Мінобори опублікували повну маячню, я не знаю, що вони думали, коли писали це. Я не знаю правил, коли цивільну особу не можна підпускати, під наглядом військових, до зброї. Тому це ніяк не може бути порушенням правил поводженням зі зброєю навіть військових, які дозволи цивільному торкнутися до зброї", - сказав Маслов.

Леонід Маслов зазначає, що є статті, які мають підслідність ДБР, а є статті, які мають підслідність СБУ. "У випадку, коли статті об'єднують, то провадження веде ДБР. Весь розділ "Злочини проти порядку несення військової служби" це статті з 401 по 435 непокора, невиконання наказу, втрата військового майна, мародерство тощо, це все підслідність ДБР. Стаття 437 "Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни" - підслідність СБУ", – додав він.

У статті 414 "Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення" – там суб’єкт військовослужбовець. Це не у відношенні пана Бутусова, а по відношенню до ефемерних якихось військовослужбовців, які дали можливість йому підійти до гармати. На відео не видно, щоб він цілився, заряджав і використовував її на власний розсуд. Цивільні особи, які не є діючими військовослужбовцями теж тренуються і їм дозволяють вистрілити з танку. Вважаю це абсолютно нормальним явищем, коли поруч з ними діючі військовослужбовці", - пояснює Маслов.

Далі він прокоментував статтю 437 "Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни", яка вказана у провадженні ДБР.

Не розумію, як заклик вбивати окупантів, які захопили нашу землю, можна асоціювати з агресивною війною. Це створення якоїсь юридично подібної ахінеї, як сову на глобус натягнули і зробили от таке кримінальне провадження. Для чого? Для того, щоб легалізувати ті прилади прослуховуючи, нібито негласні слідчі дії, які скоріше за все вже і так є за Бутусовим. На нього шукають вже. Формально вони вважають, що розслідують злочин військовослужбовця по статті 414. Йдеться про того військовослужбовця, який ніби то порушив правила і віддав Бутусову гармату. Це їхня інтерпретація, я не кажу, що це правильно. Це їхня позиція", – сказав Маслов.

Зокрема, він вважає, що "військову агресію росії може спровокувати добробут України".

Як дії Бутусова можуть спровокувати російську агресію? Не знаю. Можу припустити, що це відео покажуть у скабєєвой і скажуть "бачите, як нас ненавидять ті бандерівці". І таким чином вони визнають, що є окупантами. Стріляють же не по Воронежу, наприклад. Постріл по російським окупантам на території України. Я тут не бачу ніякого правопорушення. Ні з точки зору міжнародного права, ні з точки зору права України. Абсурд повний", – наголосив юрист Леонід Маслов.

Також Маслов зауважив помилку і в термінології ДБР, де написали, що "у Кримінальному кодексі взагалі немає такого поняття, як справа. Є кримінальне провадження, порушене за тим чи іншим фактом, і поки нікому не висунуто підозри, воно не може бути проти будь-кого взагалі".

Він каже, що юридичну консультацію треба надати ДБР, бо термін "кримінальна справа" існує. Вона не існує в досудовому розслідуванні, але "кримінальна справа", "матеріали кримінальної справи" – це те, що існує в суді на етапі вже після пред’явлення обвинувачення.

Це дійсно жаргон "проти". Бо "проти" - це коли пред’являють підозру. Тут підозра не пред’явлена і навряд чи буде, але термін проти надає можливість проводити вже без пред’явлення підозри слідчі дії з певним зачіпанням прав і свобод людини. Зокрема: негласні розшукові слідчі дії, встановлювати послушку, робити стеження, слідкування за поштую, зламувати комп’ютерні системи. Це юридично вже розв’язує руки, дає можливість звернутися до слідчих суддів, а слідчі судді ці клопотання не читають, вони підписують один в один, бо цей інститут не працює", - сказав експерт.

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua