НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

Судді обрали за своєю квотою представників до Етичної ради

17:30 / 23 жовтня 2021

Судді за результатами таємного голосування обрали склад Етичної ради. Про це повідомили на сайті Ради суддів.

Ними стали:

  • Кишакевич Лев Юрійович - суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Трясун Юрій Ростиславович - cуддя Київського апеляційного суду
  • Сіверін Володимир Іванович - суддя Східного апеляційного господарського суду у відставці.
  • Чумаченко Тетяна Анатоліївна - суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді

Етична рада – незалежний орган, який оцінюватиме  доброчесність членів та кандидатів до Вищої ради правосуддя. Його створення – частина судової реформи в Україні. Склад Етичної ради, відповідно до закону,  це  шість осіб – по троє від Ради суддів, серед яких чинні судді та судді у відставці, та троє від міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у галузі запобігання корупції.

Загалом участь у голосуванні брало вісім кандидатів. Це також Ганна Вронська, Олександр Короткевич, Віктор Панкулич, Сергій Сотніков. 

Український аналітично-адвокаційний центр DEJURE,  пише, що четверо кандидатів не відповідають критеріям доброчесності та не можуть висуватися до Етичної Ради. 

Олександр Короткевич 

У 2017 році він отримав негативний висновок від Громадської Ради доброчесності через ухвалення свавільного рішення, пов’язаного з рейдерством відносно іноземного інвестора, та недотримання норм професійної етики.

Також згідно з електронною декларацією за 2015 рік, у 2011 році Короткевич набув у власність квартиру в Києві площею 110 квадратних метрів та місце у паркінгу площею майже 18 квадратних метрів. Однак у паперових деклараціях з 2012-го по 2015-й роки відомості про вказану квартиру відсутні. Водночас місце у паркінгу кандидат задекларував.

Володимир Сіверін (обраний до Етичної ради) 

За даними НАЗК, у 2019 році суддя не подав до Реєстру декларацій повідомлення про суттєві зміни в майновому стані після придбання автомобіля Volkswagen Transporter 2012 року випуску вартістю майже 400 тисяч гривень, а після отримання доходу від продажу цього автомобіля – подав таке повідомлення з порушенням 10-денного терміну, який визначений законом.

Сергій Сотніков 

Відповідно до декларації Сотнікова, у 2019 році суддя продав гараж у Києві площею 20 квадратних метрів за понад 1 мільйон гривень. Також протягом чотирьох років він декларував, що його вартість складає 20 тисяч гривень. Цього ж року дружина продала будинок у Переяслав-Хмельницькому Київської області за майже 3 мільйони гривень, який вона придбала у 2011 році за понад 140 тисяч гривень.

Юрій Трясун (обраний до Етичної ради) 

Як повідомила "Українська правда", у листопаді 2016 року суддя Трясун був у складі колегії, яка змінила тримання під вартою на домашній арешт "беркутівцю" Олександру Бєлову. Останнього підозрюють у вбивстві трьох майданівців: Ігоря Сердюка, Сергія Шаповала та Володимира Кіщука. Всі вони загинули від вогнепальних поранень. Після виходу з-під варти, підозрюваний Бєлов зник та наразі перебуває у розшуку.

У Центрі протидії корупції зауважили, що хоч двоє з відібраних кандидатів "мають сумнівну репутацію та не відповідають критеріям доброчесності", вони все одно не матимуть вирішального голосу в органі.

Зазначається, що тепер Вища рада правосуддя зобов’язана до 28 жовтня сформувати Етичну раду, яка вже на початку листопада зможе розпочати роботу.

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua