НОВИНИ

Коротко і по суті. Лише Найважливіше.
UMN.UA - це найважливіші теми дня у розвитку та ексклюзиви з прямих ефірів UMN. Красиво. Інформативно. Виключно. Будь собою. Будь з нами. Бути справжнім – важливо!
Launched by
Якщо вам подобається те, що ми робимо —
будемо вдячні за фінансову підтримку нашого проєкту.
💙💛
Наші реквізити:
ГО ЮМН
IBAN:
UA063052990000026001016207598
pb.ua:
5363 5423 0778 1303
monobank:
5375 4141 0021 8964
Наша банка монобанк:
Paypal:
paypal@skrypin.ua
Payoneer:
5300 7211 2293 8860
Мобільні перекази:
+380963302229

Битва ексрегіоналів

13:18 / 29 жовтня 2020
Фото: Станіслав Козлюк

Основною інтригою цьогорічних місцевих виборів у Сло­в’янську стала Неля Штепа. Колишня міська голова, яка 2014-го підтримувала захоплення міста проросійськими бойовиками, попри звинувачення в сепаратизмі вирішила поборотися за крісло мера. Її суперниками стали колеги з колишньої Партії регіонів: чинний мер Вадим Лях, який висувався на вибори від Опозиційного блоку, та ексвиконувач обов’язків голови Слов’янська Павло Придворов, який ішов від «Опозиційної платформи — За життя» (ОПЗЖ). Ба більше: під час передвиборчих перегонів так і не визначився фаворит, тож результат голосування був малопрогнозованим. Ранок, школа в центрі. Тут розмістилася одна з найбільших дільничних виборчих комісій (ДВК) міста, де за списками голосує 1800 людей. Члени комісії готуються зустрічати виборців і наклеюють на спеціальні дошки інформаційні плакати про партії й кандидатів, які балотуються до Слов’янської міської та Краматорської районних рад. Відвідувачам, щоправда, тут не дуже раді, пише Станіслав Козлюк для "Українського тижня"

— Ви хто? Журналіст? Вийдіть із приміщення, не треба знімати, як я тут лажу навкарачки. Зайдете після сьомої ранку, — роздратовано кидає одна з членкинь комісії й ненав’язливо виводить нас на шкільний ґанок. — Андрію! Двері не відчиняти. Якщо пускаємо — то лише своїх! — каже вона й із грюкотом зачиняє засув.

Під дверима, між тим, уже стоїть перший виборець. «А я хотів проголосувати. Як це за годину? Дільниця працює з восьмої? Точно? Певно, я трохи заплутався з переведенням годинників», — відказує чоловік і йде за територію школи. Біля ґанку на лаві в тіні дерев прилаштувалася дівчина. Вона вдягає на себе накидку «5 питань» і з чорного сміттєвого мішка дістає коричневу коробку з таким самим написом. Намагаємося розпитати її про опитування від президента Зеленського. Зокрема — як вона на нього потрапила.

— Я не відповідатиму на ваші запитання. І говорити з вами не хочу. До побачення, — одразу відрізає нам.

Дільниця відчинилася. Урни для голосування тут розмістили у великій спортивній залі, тож сюди тягнуться перші виборці. Більшість із них — передпенсійного або пенсійного віку. На вході всім міряють температуру, але цим карантинні обмеження вичерпуються. Більшість присутніх їх просто ігнорує, попри попередження від членів комісії та інформаційні стенди про ризики COVID-19, розвішані на дільниці. Пенсіонери збиваються в черги до столів, щоб узяти бюлетені. Серед них є й такі, хто встиг зранку випити: кілька чоловіків непевно стоять на ногах і погано орієнтуються у просторі. Двоє таких ідуть в одну кабінку для голосування.

— Загалом у нас на дільниці 1806 людей, один виборець перебуває в лікарні, тому у виборах участі не бере. На дому голосуватиме 38 людей. На минулих виборах, здається, було 35 голосувань із дому. На вході ми вимірюємо температуру, однак навіть якщо буде людина, імовірно хвора на коронавірусну хворобу, ми не зможемо відмовити їй у праві голосу. Для цього в нас є окрема кабінка й урна. Але, сподіваємося, минеться без таких випадків. Приміщення в нас прибирають: раз на дві години протиратимуть столи, раз на чотири — митимуть підлогу. Школа пішла нам назустріч і виділила техперсонал, який цим займатиметься. Самі не впоралися б: територіальна виборча комісія нас забезпечила спеціальними хімікатами, але ми не знаємо, як їх правильно розводити, у якій концентрації», — каже одна з членкинь комісії Дарина.

Полудень. Іще одна виборча комісія в центрі Слов’янська. Вона розмістилася в актовій залі Центру дитячої та юнацької творчості. У приміщенні здебільш лише спостерігачі та члени ДВК. На сцені стоїть велика колонка, підключена до ноутбука. Гучно грає диско 1980-х. Уряди-годи всередину заходять охочі проголосувати, переважно люди передпенсійного віку. Вони вітають присутніх «зі святом» і йдуть отримувати свої бюлетені. Член ДВК, який має вимірювати новоприбулим температуру, умостився просто на сцені. Іноді він кидає в спину виборцям: «Почуваєтеся нормально? Немає температури?», слухає ствердні відповіді й далі нудьгує.

— Народу прийшло дуже небагато. Думаю, явка буде низькою. Якщо прийде 30% — буде дуже добре. Плюс у нас іще двоє хлопців пішли на побудинкове голосування. Уже мають повернутися, — пояснює чоловік.

У двері саме заходять двоє членів ДВК у захисних костюмах і з маленькою скринькою для голосування в руках. Їх виганяють назад у загальний коридор. Голова комісії забирає скриньку й відправляє їх викидати захисні костюми та маски. За кілька хвилин цим самим коридором ідуть голосувати виборці. Біля входу на дільницю стоїть дівчина, яка здійснює «опитування» Зеленського. Вона намагається з усіма бути привітною. Пропонує нам відповісти на п’ять запитань президента.

— Ой, а ви не голосували? Вибачте. Небагато людей бере участь в опитуванні. Десь менш ніж половина тих, хто виходить із дільниці. Іноді реагують агресивно. Але якщо бути з людьми привітною — то агресія гаситься. Як я тут опинилася? Я загалом активна. Чула, що ніби планують робити опитування. Звернулася до керівництва вишу, в якому навчаюся. А потім мені подзвонили. Ну, тобто якихось «лівих» людей тут немає. Чи платять? Не скажу, вибачте. Але для студентів, самі розумієте, стипендії не вистачає. Навіть підвищеної. Тому будь-яка робота — це робота, — ніяковіє дівчина.

Вечір. Іще одна ДВК Слов’янська. За списками тут має голосувати понад 1200 людей. Утім, станом на 18:00 прийшло заледве 300 осіб. Члени комісії кажуть, що більшість виборців, які прийшли віддати голоси за майбутню місцеву владу, переважно похилого віку, молоді майже не було. Так само минулося й без людей із підвищеною температурою.

— Приміщення ми дезінфікуємо, як радили в Територіальній виборчій комісії. Щодві години протираємо столи й інші поверхні, щочотири години миємо підлогу. Все робимо самі, нам не виділили окрему людину. Тож працюємо по черзі. Людей, як бачите по бюлетенях в урнах, прийшло дуже мало. Комусь важко розібратися з бюлетенями, особливо із цифрами. Були випадки, коли виборці, які мали б голосувати з дому, приходили до нас на дільницю. Переважно люди поважного віку. Але, як розумію, їм важливо було прийти самим, поговорити з іншими виборцями. Наша група, яка пішла на подомове голосування, уже повернулася. Там проголосувало трохи більш ніж половина людей. Виявилося, що у списках були ті, хто вже помер, а нам про це не повідомили. Десь побоялися відчиняти двері. А десь люди самі не можуть пересуватися, їх відкривають, умовно кажучи, о сьомій вечора. Тож вони теж не змогли віддати свої голоси, — пояснюють члени комісії. Тут біля дільниці також стоїть волонтер «5 питань» Зеленського. У суцільній темряві він читає стрічку новин у смартфоні. До тих, хто виходить із дільниці, навіть не намагається підходити. Чекає, коли вони самі звернуться. «Ми хотіли б відповісти на запитання. До речі, а чому так темно? Бодай якийсь ліхтарик дали б! Не видно ж запитань!» — обурюється подружня пара, яка саме підійшла до хлопця. Вони швидко розставляють позначки й закидають аркуш із питаннями в коричневу коробку.

— Люди реагують по-різному. Бувало, що й агресивно. Говорили всяке. Намагаюся на це не зважати. Та й загалом небагато народу відповіло на запитання. Точно менш ніж половина тих, хто прийшов голосувати. Чи можна проголосувати двічі? Ну, не знаю, я ж бачу людей, які заходять усередину, а потім виходять», — відповідає хлопець. Імені не називає.

Ніч. На виборчих дільницях міста починають рахувати голоси. Приблизно за пів години до закриття ДВК з вулиць зникають і волонтери, які здійснюють так зване опитування для президента. Вони кладуть свої коричневі коробки в чорні сміттєві пакети й пішки йдуть кудись у центр збору в місті. Територіальна виборча комісія, між тим, підбиває перші підсумки голосування: станом на 20:00 на дільниці у Слов’янську прийшло трохи більше ніж 32% виборців: близько 27 тис. людей.

Будівлю міської ради, у якій сидить ТВК, узяли під посилену охорону. На вході тут стоять бійці Національної гвардії із залізними щитами. Одразу в холі приміщення чергують бійці ТОР — поліції тактико-оперативного реагування. Вони час від часу ходять по розчинну каву до автомата за кількадесят метрів від входу. Попри те, що на годиннику перша ночі, у приміщенні гамірно: чоловік на ім’я Михайло Чернічкін намагається потрапити до системних адміністраторів, які мають вносити дані про результати голосування на сервер. «Я не знаю, що це за люди! І ТВК не знає, хто вони такі! Пустіть мене всередину, я маю право тут бути! Ви порушуєте закон!», — кричить він. Навколо чоловіка в коридорі збирається народ: члени тервиборчкому, поліція, кандидати в місцеві депутати.

— Ми мали зустрічати першу комісію, яка вже порахувала голоси. За нею автобус поїхав. А тут бачите — людина вважає себе юристом і зриває робочий процес. Колись через нього розігнали ТВК у Рубіжному. Тепер цей чоловік приїхав до Слов’янська, — роздратовано каже голова Слов’янської ТВК Надія Петрова. Урешті, поліція приймає від чоловіка заяву про правопорушення й робота відновлюється. Наступного дня вже стають відомі результати голосування: журналісту Тижня у штабах двох кандидатів у мери (Вадима Ляха від Опоблоку та Ольги Алтуніної від «Слуги народу»), а також у ТВК повідомляють, що до другого туру виходять чинний мер Лях і колишній в.о. голови міста Придворов. У медіа, між тим, ширяться новини з посиланням на сумнівний екзитпол про те, що у другий тур виборів мера Слов’янська виходить Неля Штепа (Тиждень у день виборів побував на 10 дільницях Слов’янська й на жодній не побачив людей зі згаданого екзитполу). Згодом в ОПЗЖ із посиланням на голову ТВК Слов’янська повідомили, що у другий тур таки вийдуть Придворов і Лях. А Штепа стане депутатом міської ради, оскільки вона висувалася не лише на посаду мера, а й міського депутата. 

Ми переходимо на розповсюдження інформації лише у YouTube, Facebook та Тelegram

13:23 / 2 березня 2022

Друзі! Важливо! Ми переходимо на розповсюдження інформації лише в YouTube, Facebook та Тelegram-каналі.

Інформаційні стріми з 8 ранку до 0 ночі у співробітництві з відомими журналістами та блогерами на каналах UMN та skrypin.ua

Наш Facebook: https://www.facebook.com/UkrMediaNetwork

Наш Тelegram: https://t.me/UMNuaНаш Twitter: https://twitter.com/UMN_ua